Ugrás a tartalomhoz

Indiai Nemzeti Kongresszus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Indiai Nemzeti Kongresszus

Adatok
ElnökSonia Gandhi

Alapítva1885. december 28.
Tagok száma45 millió (2022)[1][2]

IdeológiaSzociálliberalizmus,
szekularizmus
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Indiai Nemzeti Kongresszus témájú médiaállományokat.

Az Indiai Nemzeti Kongresszus (Indian National Congress, rövidítve: INC ) egy széles körű gyökerekkel rendelkező indiai politikai párt. 1885-ben alapították, a Brit Birodalom első modern nacionalista mozgalmaként Ázsiában. A 19. század végétől, és különösen 1920 után, Mahatma Gandhi vezetésével a Kongresszus az indiai függetlenségi mozgalom fő vezetője lett.[3] A Kongresszus vezette Indiát az Egyesült Királyságtól függetlenedéshez és nagy hatással bírt a a Brit Birodalom más gyarmatiellenes nacionalista mozgalmaira.

A mai Kongresszus egyike a két nagy politikai pártnak Indiában. Fő riválisa a Bharatiya Janata Párt (BJP).[4] Gyűjtőpártként a Kongresszus platformja általában a centrista vagy balközép ideológiai irányultságú az indiai politikában.[5] Szociális kérdésekben olyan szekuláris politikákat szorgalmaz, amelyek ösztönzik a gyengébb rétegek és kisebbségek esélyegyenlőségét, egészséghez való jogát, polgári szabadságát és jólétét, a vegyes gazdaság támogatásával.[6] 2021-ig, a függetlenedés óta lezajlott 17 parlamenti választáson hét alkalommal szerzett abszolút többséget, és további háromszor vezetett koalíciós kormányt, több mint 54 évig vezetve a nemzeti kormányt. A Kongresszus hat miniszterelnököt adott, az első Jawaharlal Nehru (1947–1964), a legutóbbi pedig Manmohan Singh (2004–2014) volt.

India függetlensége után a Kongresszus mindenre kiterjedő párttá vált Nehru alatt, és a következő 20 évben uralta az indiai politikát. Ez idő alatt a Kongresszus általában a szocialista politikát hirdette, és szekuláris államot hozott létre. Nehru halála és Lal Bahadur Shastri rövid hivatali ideje után Indira Gandhi lett a párt vezetője. Az ő hivatali ideje alatt a Kongresszus balra tolódott.


A szócikk egy része még lefordítandó. Segíts te is a fordításban!


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Indian National Congress című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Southern states ahead in Congress membership drive, Telangana unit leads. ThePrint , 2022. március 28.
  2. Congress' Digital Membership Drive Gains Focus With Boost In Participation, South Contributes Significantly. ABP News , 2022. március 27.
  3. Information about the Indian National Congress. www.open.ac.uk. Arts & Humanities Research council. (Hozzáférés: 2015. július 29.)
  4. In Numbers: The Rise of BJP and decline of Congress”, The Times of India, 2016. május 19.. [2017. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. június 29.) 
  5. Political Parties - NCERT. National Council of Educational Research and Training. (Hozzáférés: 2021. május 8.)
  6. Dev. „What does the Congress party stand for”, Mint (newspaper), 2014. április 23. (Hozzáférés: 2021. május 23.)