Ili (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ili
ئىلى دەرياسى, Или Дәряси
Az Ili folyó
Az Ili folyó
Közigazgatás
Országok  Kína
 Kazahsztán
Földrajzi adatok
Hossz1439 km
Vízhozam480 m3 / s (17 000 cu ft / s) m³/s
Vízgyűjtő terület140 000 km²
Forrás Tien-san
Torkolat Balkas-tó
é. sz. 45° 24′, k. h. 74° 08′Koordináták: é. sz. 45° 24′, k. h. 74° 08′
Elhelyezkedése
A Wikimédia Commons tartalmaz Ili témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Ili (ujgurul ئىلى دەرياسى, ULY: Ili deryasi, UYY: Ili dəryasi ?, Или Дәряси; kazahul Ile, ئله; oroszul Или; kínaiul 伊犁河; pinjin átírással Yīlí Hé; dunganul Йили хә, Xiao "erjing: اِلِ حْ; mongolul Ил; jelentése fényes) folyó Közép-Ázsiában, Kínában és Kazahsztánban.

Az Ili folyó 1439 km hosszú, amelyből 815 km Kazahsztánban van. A kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület Ili Kazah Autonóm prefektúrájában, a kelet-tien-sani Tekes és Kunges (vagy Künes) folyók összefolyásából keletkezik. Ezután a Tien-san és a Borohoro-hegységek között folyik. Kazahsztánba átérve az Almati területen folyik. Végül nagy deltát képezve Balkas-tóba torkollik. Ezt a vidéket tavak, mocsarak és a növényzet hatalmas vizes területei alkotják.

Etimológia[szerkesztés]

Az Ili első említései Mahmúd Kasgárí török nyelvek szótárára, a Dīwānu l-Luġat al-Turk-ra (1072–74-ben írva) vezethetők vissza. A könyvben a folyót a szerző a következőképpen írja le: „Ili, egy folyó neve. Yaghma, Tokhsi és Chiglig török törzsei élnek a partjai mentén. A török országok a Jayhoun (Amu-darja)-nak tekintik a folyót.” A név eredetileg az ujgur szóból származik, ami azt jelenti, hogy a horog, mely a folyó földrajzi alakjához hasonlít.

Kínai régió[szerkesztés]

A felső Ili-völgyet északon a Dzsungár-medence (a Borohoro-hegység) és a déli Tarim-medence (a Tien-san) választja el. Ez a régió a hszincsiangi Csing-kormányzat erődítménye volt a 18. és 19. század végén.

Jelenleg a régió Hszincsiang Ili Kazah Autonóm prefektúrájának része. A régió fővárosa, Yining (Kulja), a folyó északi oldalán található (kb. 100 kilométerre a nemzetközi határtól). Az 1900-as évek elejéig a várost ugyanolyan néven ismerték, mint a folyót, 伊犁 (pinjin: Yīlí; Wade-Giles: Ili). Qapqal Xibe Autonóm Megye a déli oldalon található, ahol számos kínai szibe ember él (akik a 18. században letelepedtek a mandzsu helyőrség részeként).

Az Ili mellékfolyóján legalább két gát is van: a Kash folyó (喀什 河) Nilka megyében, 43 ° 51′40 ″ N 82 ° 50′52 ″ E és 43 ° 51′14 ″ N 82 ° 48′08 "E. Legalább két gát épült az Ili bal oldali mellékfolyójára, a Tekes folyóra és a Qiapuqihai Vízerőműre (恰 甫 其 海 水电站) Tokkuztara megyében (43 ° 18′14 ″ N 82 ° 29′05 ″ E). Van még egy kisebb gát 43 ° 23'41 ″ N 82 ° 29′20 ″ E, a Tokkuztara és a Künes megye határán.

Kazah régió[szerkesztés]

Kazahsztánban az Ilinek és mellékfolyóinak régiója Zsetiszu (Hét folyó), Oroszul Szemirecsje néven ismert. A Kapsagáji Vízerőmű 1965 és 1970 között épült Kapsagáj közelében az Ili folyó közepén. Ez jelenleg magában foglalja a Kapsagáji-víztározót, amely Almatitól északra fekvő mesterséges tó és 110 km hosszú.

Tamgaly-Tas[szerkesztés]

A Tamgaly-Tas, egy védett terület, amely kőrajzokat tartalmaz, az Ili folyó mentén 20 kilométerre (12 mérföld) található. A Tamgaly név a kazahban azt jelenti, hogy "festett" vagy "megjelölt hely" (Tas jelentése "kő").

  • Tamgaly-Tas az Ili folyó völgyében: [1]

Források[szerkesztés]