Igazság és Igazságosság Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Igazság és Igazságosság Szövetség
Adatok

Alapítva2003. szeptember 29.
Feloszlatva2007. április 5.
Ideológialiberalizmus
Weboldala

Az Igazság és Igazságosság Szövetség (román Alianța Dreptate și Adevăr, rövidítve D.A.da jelentése románul "igen") két pártból álló politikai szövetség volt Romániában, amely más szövetségesekkel kiegészülve megnyerte a 2004-ben tartott választásokat és 2007 áprilisáig – felbomlásáig – kormányozta Romániát. A kormányfő 2008 októberéig az egykori DA társelnöke, Călin Popescu-Tăriceanu volt.

A Szövetség tagpártjai a jobbközép liberális Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a centrista, konzervatív Demokrata Párt(PD) voltak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem tartozott a Szövetséghez, de együtt kormányzott tagpártjaival, a Demokrata Párt kiválása után pedig a Nemzeti Liberális Párttal a kisebbségi parlamenti pozícióban. Két évig a kormánykoalíció (de nem a Szövetség) tagja volt a Román Humanista Párt (PUR, a későbbi Konzervatív Párt) is.

Korrupcióellenes platform[szerkesztés]

A Szövetséget alkotó két párt együttműködése 2002-ben kezdődött, a PNL korábbi elnöke, Valeriu Stoica kezdeményezésére. A formális szövetséget 2003. szeptember 29-én hagyták jóvá a két párt végrehajtó testületei, hónapokig tartó tárgyalások után. A Szövetség a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) leváltására irányuló közös erőfeszítéseket volt hivatva koordinálni. Neve arra utalt, hogy a szövetségesek véget akarnak vetni a PSD-t a vádak szerint átható korrupciónak. A PNL elnöke, Theodor Stolojan így fogalmazott: "Olyan szövetséget akarunk, amely megszabadít bennünket a korrupciótól és a hazugságoktól."

Az alapelvek[szerkesztés]

Tăriceanu kormányülésen

A Szövetség 2004. október 25-én a Szövetség társelnökét és a PNL vezetőjét, Călin Popescu-Tăriceanut választotta miniszterelnökjelöltjének a 2004-es választásokra. Tăriceanu a következő prioritásokat fogalmata meg a Szövetség számára:

  • a befektetések és a privát kezdeményezés ösztönzése;
  • új állások teremtése és a nettó jövedelmek emelése a szegénység visszaszorítása érdekében;
  • „felelős szociálpolitika” érvényesítése az oktatásban, az egészségügyben, a nyugdíjakban és a szociális gondoskodásban;
  • küzdelem a korrupció ellen;
  • politikamentes igazságszolgáltatás.

Választási győzelmek[szerkesztés]

Traian Băsescu 2005. március 9-én

A 2004-es elnökválasztáson és általános választáson november 28-án a DA jobban szerepelt a vártnál: csak néhány százalékkal maradt el a PSD-től, amely ugyan a legnagyobb párt let, de nem tudott kormányt lakítani. A DA szövetséget hozott létre az RMDSZ-szel és a Román Humanista Párttal (PUR). Ez a szélesebb szövetség a parlamenti helyek 54,5%-át birtokolta és így kormányt alakíthatott. A DA az RMDSZ-szel 2004. december 20-án, a PUR-ral december 23-án írta alá a szövetségkötés protokollját.

Az elnökválasztást a Szövetség jelöltje, Traian Băsescu nyerte, és Románia államelnöke lett.

Felbomlása[szerkesztés]

A kormánykoalíciót először a PUR hagyta el, 2006. december 3-án. Ezzel kisebbségi kormányzás kezdődött, a DA azonban egyben maradt, bár a kormányfő Tăriceanu és az államfő Băsescu közt többször volt súrlódás.

2005. július 7-én, miután a román alkotmánybíróság megsemmisítette az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvénycsomagot, Tăriceanu bejelentette, hogy kormánya lemond, és jöhetnek a Băsescu által már régóta követelt előrehozott választások. Kevesebb, mint két héttel később azonban, az országot sújtó, emberéleteket is követelő árvizekre hivatkozva Tăriceanu visszavonta ezt a bejelentését.

A konfliktusok végül oda vezettek, hogy Tăriceanu 2007 áprilisában elbocsátotta a Demokrata Párt minisztereit. Ezzel véget ért a Szövetség, a PNL és az RMDSZ kisebbségi kormánya azonban folytatta munkáját.

Külső hivatkozások[szerkesztés]