Ian Curtis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ian Curtis
Életrajzi adatok
Születési név Ian Kevin Curtis
Született 1956. július 15.
Manchester
Elhunyt 1980. május 18. (23 évesen)
Macclesfield
Sírhely Macclesfield Cemetery
Házastársa Deborah Curtis (1975. augusztus 23. – 1980. május 18., a személy halála)
Iskolái The King's School in Macclesfield
Pályafutás
Műfajok
Együttes Joy Division
Hangszer
Hang bariton
Tevékenység zenész
Kiadók Factory Records
IPI-névazonosító 00046900387
A Wikimédia Commons tartalmaz Ian Curtis témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ian Kevin Curtis (Manchester, 1956. július 15.Macclesfield, 1980. május 18.) angol zenész, a Joy Division egyik alapítója.

Élete[szerkesztés]

Manchester mellett, Macclesfieldben nőtt fel. Már egész fiatalon megmutatkozott költői tehetsége. Sokat és sokfélét olvasott, igyekezett a lehető legtöbbet megtudni a világról és környezetéről. Főként a filozófia, irodalom, politika és a zene kötötte le a figyelmét. Egy lemezboltban dolgozott, itt kezdett el érdeklődni a kortárs rockzene iránt. Elsősorban Jim Morrison, David Bowie és Iggy Pop voltak rá hatással. Utolsó éveiben a Kraftwerket is felfedezte. 1976. július 20-án ott volt a Sex Pistols koncertjén, és állítólag ez a rendezvény inspirálta arra, hogy saját zenekart alapítson.

A banda Bowie 1977-es Low című albumának egyik daláról nevezte el magát Warsaw-nak. An Ideal for Living című négydalos EP-jük 1978-ban jelent meg. Ugyanebben az évben a Warsaw-t átkeresztelték Joy Divisionre, aminek fő oka az volt, hogy létezett egy Warsaw Pakt nevű zenekar, amelytől szerették volna jobban megkülönböztetni magukat. A Joy Division elnevezés (szabad fordításban: örömrészleg) az egykori koncentrációs táborok azon részére utal, ahova a fiatal deportált nőket prostitúcióra kényszerítették a kimenős náci tisztek számára. Egyesek szerint ez egyben utalás a banda zeneiparhoz fűződő kapcsolatára is.

Curtis 1975-ben megnősült, feleségül vette Deborah Woodruffe-t, egy közös lányuk született, Natalie. Ian Curtis a Joy Division énekeseként vált világhírűvé. Egyéni előadásmódja eksztatikus, performanszszerű volt, amelyet az időközben súlyosbodó epilepsziája is nagymértékben befolyásolt. Súlyos depressziója a dalszövegeken és a zenén is éreztette hatását. Különböző személyes problémák hatására, két nappal a kéthetesre tervezett amerikai turnéjuk előtt, 1980. május 18-án felakasztotta magát macclesfieldi otthonában.

A Joy Division zenei hatása máig tart, számos kortárs rockzenében is visszaköszön. A tagok még korábban megállapodtak abban, hogy amennyiben személyi változás történik a zenekarban, nevet és zenét változtatnak, így New Order néven folytatták a zenélést és váltak az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb zenekarává.

Filmen[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]