Ugrás a tartalomhoz

II. Pinedzsem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pinedzsem
pAZ4nDmM
Y1
Ábrázolása a Halottak Könyve példányában, mely az ő számára készült

II. Pinedzsem ókori egyiptomi főpap, Ámon thébai főpapja és így a déli országrész de facto uralkodója i. e. 990 és 969 közt, a XXI. dinasztia idején.[1]

Apja Menheperré, aki szintén Ámon thébai főpapja volt. Anyja Iszetemheb, I. Paszebahaenniut fáraó lánya.[2] Bátyját, a rövid ideig hatalmon lévő II. Neszubanebdzsedet követte a főpapi székben. Bátyjához hasonlóan ő is egy leánytestvérét, Iszetemhebet vette feleségül; másik felesége unokahúga, Neszihonsz volt (II. Neszubanebdzsed és másik felesége, Tahentdzsehuti leánya).

Pinedzsem volt a főpap, amikor korábbi thébai fáraók és királyi családtagok múmiáit, köztük azokat, akik a jóval korábban hatalmon lévő XVIII. és XIX. dinasztia tagjai voltak, újratemették a Deir el-Bahari-i rejtekhely néven is ismert DB320-as sírban, melybe magát Pinedzsemet is temették feleségeivel és legalább egyik leányával (Neszitanebetasru) együtt. Az újratemetettek közt volt I. Jahmesz, I. Amenhotep, I. Thotmesz, II. Thotmesz, III. Thotmesz, I. Ramszesz, I. Széthi, II. Ramszesz, IX. Ramszesz, valamint I. Pinedzsem, aki apai ágon nagyapja, anyai ágon dédapja volt II. Pinedzsemnek. A sírt 1881-ben fedezték fel.

Iszetemhebtől született gyermekei:

Neszihonsztól született gyermekeit egy szöveg említi: két fiú, Tjanefer és Maszaharta, és két lány, Itaui és Neszitanebetasru.[3] Utóbbinak múmiáját, koporsóit és usébtijeit megtalálták a DB320-as sírban, ma Kairóban találhatóak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dodson, Aidan, Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson (2004). ISBN 0-500-05128-3 , p.207
  2. Dodson & Hilton, op.cit., pp.200-201
  3. a b Dodson & Hilton, op.cit., p.200
  4. a b Dodson & Hilton, op.cit., p.205
Ámon főpapja:
II. Neszubanebdzsed
Ámon főpapja
i. e. 990–969
Ámon főpapja:
III. Paszebahaenniut

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap