IFA W50

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
IFA W50
IFA W50 JM 1.jpg
Gyártási adatok
Gyártó Ludwigsfeldei Iparművek
Gyártás helye Werdau
Kategória tehergépkocsi
A(z) W50 modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz 5300 mm
Szélesség 2500 mm
Magasság 2630 mm
Tengelytáv 3200 mm
Teljesítmény
Motor 4 VD 14,5/12-1 SRW
Váltó 5+1 sebességes, manuális
Teljesítmény 92 kW, 125 LE
Előző IFA S4000
Következő IFA L60
A Wikimédia Commons tartalmaz IFA W50 témájú médiaállományokat.

Az IFA W50 az egykori keletnémet Industrieverband Fahrzeugbau által gyártott, 1965-ben bemutatott tehergépjárműve. A „W” betű a gyártás helyére, (Werdau), az 50-es szám pedig a terhelhetőségére (kb. 5 tonna) utal. Gyártása során a KGST államain belül az egyik legnépszerűbb teherautóvá vált, de a világ számos országába eljutott, több, mint 40 országba exportálták, 240 országspecifikus modell előállításával.

Motor[szerkesztés]

Az IFA W50 erőforrása egy négyütemű, vízhűtéses, négyhengeres dízelmotor. Névleges teljesítménye 81-92 kW. A motor összlökettérfogata 6560 cm³. Típuskódja: „4 VD 14,5/12-1 SRW”. A W50-es motorjának egyik nagy újdonsága volt, hogy az MAN által szabadalmaztatott gömb alakú égésteret használta, ami kedvezőbb égési folyamatokat garantált, a korábbi, osztott égésterű technológiákhoz képest. Izzítását a szívótorokban helyezték el, gázolaj-ködösítő funkcióval ellátva. Felszereltségtől függően többféle űrtartalmú olajkarterrel szerelték őket, de mindegyik változatnál széria volt az olaj-víz hőcserélő, ami a motorolaj optimális hőmérsékletét szabályozta. A motor hűtése folyadékhűtés, automatikusan vezérelt, mágneskuplungos hűtőventilátorral, és termosztáttal. Az akkori teherautó építési szokásokat követve, az IFA motorja a két ülés között, a kabinba beékelődve kapott helyet. A fülkében az elkülönítést egy felnyitható motortakaróval oldották meg, melynek felnyitása során könnyedén elérhetővé vált a nívópálca, vagy a szívócsonk, a hidegindító spray bejuttatására. Érdekesség, hogy a magas motorelhelyezés miatt az erőforrás nem vízszintesen került beépítésre, hanem néhány fokkal hátrafelé döntve, mert csak így tudták tartósan összekötni a hajtáslánc többi elemével. A motorfék-hatás növelésére a motort kipufogófékkel látták el. Hosszú gyártási időtartama során az IFA W50 motorja számos helyre beépítésre került. Egyszerű felépítése, igénytelensége, megbízhatósága, és kedvező teljesítménygörbéje miatt többek között a Fortschritt traktorok és betakarítógépek motorjaként is használták, de a hazai gyártású, Ikarus 211-es autóbuszba is a W50-es erőforrása került.

Váltó és hajtáslánc[szerkesztés]

A motort a váltóról egy egytárcsás, száraz, mechanikus, rásegítés nélküli tengelykapcsoló választotta le. A sebességváltó egy öt előre, egy hátrameneti fokozatú, részben szinkronizált váltómű. Osztóműve felező funkcióval volt ellátva, és amennyiben a jármű összkerékhajtású volt (W50 LA), egyben az első kerekek meghajtását is ez kapcsolta. Beszállítója a VEB Brandenburgi Sebességváltógyár volt, ami többek között, a későbbi L60-nak is szállított hajtóműveket. Mind a váltó, mind az osztómű mechanikus működtetésű. Kapcsolható TLT állt rendelkezésre, a felépítmények üzemeltetésére. Mindegyik differenciálmű pneumatikus differenciálzárral volt szerelve.

Váz, felfüggesztés[szerkesztés]

Az IFA W50 létraváza lehetővé tett rendkívül sokféle típusvariáció gyártását. Rugózása: félelliptikus laprugók, hidraulikus lengéscsillapítókkal. A kormánymű mechanikus, golyósoros, későbbiekben opcionálisan hidraulikus rásegítéssel szerelt rendszer. Mindegyik változat ugyanarra az alvázra épült.

Fékrendszer[szerkesztés]

Hidropneumatikusan működtetett fékek, kétkörös, vagy egykörös pótkocsifék csatlakoztatási lehetőségekkel. Automatikus utánállítású fékbetétek, szimplex dobfékekben. Az IFA fékrendszerének sajátossága, hogy a pneumatikus rendszer használata mellett, a hidraulikus részegységeket is meghagyták. Így ugyan nem volt szükség nagy légnyomásra a fékek működtetésére, azonban, ha a rendszer bármelyik eleme megsérült, a fékrendszer üzemképtelenné vált. A tehergépjármű rögzítőfékje egy pneumatikus működtetésű rugóerőtárolós fék, mely a hátsó kerekekre hatott. A pneumatikus rendszer meghibásodása esetén mechanikusan lehetett oldani, így mozgathatóvá téve a járművet. A teherautó lábfékszelepe működéskor egy jól beazonosítható sziszegő hangot adott ki, ami jellegzetesség erősen rögzült az IFA W50 arculatával.

Vezetőfülke[szerkesztés]

A korai darabokat minimális műszerezettség jellemezte

Az IFA jól ismert, ikonikus fülkéje nem kínált nagy komfortot a benne utazóknak. Az alacsony belmagasság miatt a magas járművezetőknek meglehetősen kényelmetlen lehetett az üzemeltetés, ugyanakkor, abban az időkben ez egy általános teherautó építési szokás volt. Az ülések között elhelyezett motor hőtermelése miatt a hidegebb időkben sem volt feltétlenül szükséges a fűtésrendszer működtetése, azonban nyáron ez csak tovább rontotta, az amúgy sem túl sofőrbarát körülményeket. A kezelőszervek keletnémet gyártású alkatrészek, melyek még sok más típusban visszaköszönnek. A műszerfal ergonomikus, jól átlátható. Bár nincs belőlük sok, de megszokást igényelnek a visszajelző-lámpák, mert a W50 műszerfalánál még nem használtak piktogramokat. A gyártás folyamán szériafelszereltség lett a fordulatszámmérő, és még sok egyéb műszerrel bővült a felhozatal. A vezetőülés rugózott. Elektromos ventilátor biztosította a fűtést, melynek hőmérsékletét kívülről lehetett állítani, a fűtőradiátorok előtti légterelő zsaluk segítségével.[1]

Elektromos rendszer[szerkesztés]

12 voltos rendszer, két darab 135 Ah kapacitású ólomakkumulátorral. A generátor teljesítménye 500 W. Az indítómotor 24 voltos, teljesítménye: 2,9 kW. 7 pólusú pótkocsi csatlakozó.

Különböző típusok[szerkesztés]

Nyerges vontató
Tűzoltóautó és ADK autódaru

Az IFA W50 népszerűsége miatt rendkívül sokféle felépítménnyel gyártották őket. Az egyszerű, moduláris felépítés, és a TLT meghajtás miatt a járóképes alvázra tulajdonképpen bármit rá lehetett építeni. A jármű nagyon kedvelt volt a mezőgazdasági alkalmazásokban jó terepképességei miatt, ezért nagy mennyiségben, számos változatban készültek billenőplatós felépítményekkel. Ugyancsak kedvelt volt a kommunális felhasználása, többek között mint tűzoltóautó, szemeteskocsi, de ezeken kívül nagyobb számban készültek különböző darus felépítménnyel szerelt típusok is. Ilyen volt például a Takraf által gyártott darufelépítménnyel szerelt ADK-70 és ADK-80 autódaru, vagy a Kaposvári Gépgyártó, Granab licenc alapján gyártott, „KCR” daruval szerelt, fixplatós változatai, melyek Magyarországon is népszerű gépek voltak.

W50 szemeteskocsi

Technikai adatok[2][szerkesztés]

Motor típusa: 4 VD 14,5/12-1 SRW
Névleges teljesítmény: 92 kW 125 LE
Legnagyobb forgatónyomaték: 430 Nm
Össz-lökettérfogat: 6,56 l
Hengerszám: 4
Névleges fordulatszáma: 2300 1/min
Furat/löket: 120/145 mm
Sebességfokozatok száma: 5+1
Jármű hossza: 5760 mm
Magassága: 2800 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1900/1950 mm
Tengelytáv: 3200 mm
Legkisebb fordulókör átmérője: 16,15 m
Hasznos teher, személyekkel: 4600 kg
Menetkész saját tömeg: 5750 kg
Megengedett vontatható tömeg: 12000 kg
Tüzelőanyag tartály térfogata: 150 l
Névleges elektromos feszültség: 12 V
Akkumulátor 2 × 135 Ah

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tehergépkocsik és felépítményeik. mezogeparchivum.hu. (Hozzáférés: 2019. október 5.)
  2. Műszaki adatok -- IFA W50 LA/Z 3 SK 5 ND. mezogeparchivum.hu. (Hozzáférés: 2019. október 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az IFA W50 című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.