Ugrás a tartalomhoz

I. e. 407

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 6. századi. e. 5. századi. e. 4. század

Évtizedek: i. e. 450-es éveki. e. 440-es éveki. e. 430-as éveki. e. 420-as éveki. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es évek

Évek: i. e. 412i. e. 411i. e. 410i. e. 409i. e. 408i. e. 407i. e. 406i. e. 405i. e. 404i. e. 403i. e. 402

Események[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • A peloponnészoszi háborúban az athéniak Thraszübulosz vezetésével visszafoglalják Abderát és Thászoszt.
  • Az athéni flotta élén Alkibiadész csatát kezdeményez a spártai Lüszandrosz ellen, de az behúzódik Epheszosz kikötőjébe. Alkibiadész néhány hajóval északra vonul, hogy segítsen Phókaia ostrománál. Helyettese, Antiokhosz megpróbálja kicsalogatni a spártaiakat, de akciója közben életét veszti, Lüszandrosz pedig a notioni csatában meglepi és szétszórja az athéni flottát.
  • A vereség miatt ellenségei megfosztatják Alkibiadészt parancsnoki tisztségétől. Alkibiadész trákiai birtokára vonul vissza és gyakorlatilag nem vesz többé részt a háborúban.

Itália[szerkesztés]

  • A szicíliai Szürakuszai mérsékelt demokrata pártjának száműzött vezetője, Hermokratész erőszakkal próbál visszatérni a városállam élére, de a csatározásokban megölik.
  • Rómában consuli jogkörű katonai tribunusok: Lucius Furius Medullinus, Numerius Fabius Vibulanus, Caius Valerius Potitus Volusus és Caius Servilius Ahala.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 407 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.