I. e. 408

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 6. századi. e. 5. századi. e. 4. század

Évtizedek: i. e. 450-es éveki. e. 440-es éveki. e. 430-as éveki. e. 420-as éveki. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es évek

Évek: i. e. 413i. e. 412i. e. 411i. e. 410i. e. 409i. e. 408i. e. 407i. e. 406i. e. 405i. e. 404i. e. 403

Események[szerkesztés]

Perzsa Birodalom[szerkesztés]

II. Dareiosz továbbra is beavatkozik a görög poliszok harcába, Spártát támogatja Athénnal szemben. Felesége, Parüszatisz ráveszi, hogy fiatalabb fiát Küroszt állítsa Lüdia, Frígia és Kappadókia élére; egyúttal a korábbi Tisszaphernész helyett ő a főparancsnoka a kis-ázsiai perzsa erőknek. Tisszaphernésznek csak Kária maradt meg.

Görögország[szerkesztés]

  • A korábban halálbüntetés elől menekülő Alkibiadész hét éves távollét után a spártaiak ellen aratott győzelmei okán diadalmasan tér vissza Athénba. Ő vezeti a vallásos menetet Eleusziszba, bizonyítva, hogy felmentették a korábbi szentségtörési vádak alól. Alkibiadészt sztratégosszá is megválasztják, majd Számoszra utazik, az athéni flottához.
  • a spártai Lüszandrosz Epheszoszban perzsa segítséggel nagy flottát épít.
  • az olümpiai pánhellén gyűlésen a filozófus Gorgiasz felszólal a spártaiak Perzsiával kötött szövetsége ellen.

Itália[szerkesztés]

Rómában consuli jogkörű katonai tribunusok: Caius Iulius Iullus, Caius Servilius Ahala és Publius Cornelius Cossus. Dictatorrá választják Publius Cornelius Rutilus Cossust.

Kultúra[szerkesztés]

Előadják Euripidész Oresztész és Föníciai nők c. tragédiáit. Euripidész csalódottan elhagyja Athént és I. Arkhelaosz király meghívására Makedóniába utazik.

Születések[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 408 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.