I. e. 412

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 6. századi. e. 5. századi. e. 4. század

Évtizedek: i. e. 460-as éveki. e. 450-es éveki. e. 440-es éveki. e. 430-as éveki. e. 420-as éveki. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as évek

Évek: i. e. 417i. e. 416i. e. 415i. e. 414i. e. 413i. e. 412i. e. 411i. e. 410i. e. 409i. e. 408i. e. 407

Események[szerkesztés]

Perzsa Birodalom[szerkesztés]

  • A II. Dareiosz vezette perzsák kihasználják a görög városállamok egymás közötti harcát, hogy visszanyerjék az i.e. 449 óta athéni felügyelet alá került kis-ázsiai görög városok fölötti uralmat. Kis-Ázsia szatrapáit, Tisszaphernészt és Pharnabazoszt utasítják az elmaradt adó begyűjtésére.
  • Spárta kölcsönös segítségnyújtási egyezményt köt Tisszaphernésszel. A milétoszi szerződés értelmében Perzsia szabad kezet kap Kis-Ázsia nyugati részében, cserébe segíti a spártai flotta felszerelését.

Görögország[szerkesztés]

  • az Athént eláruló és Spártába menekült Alkibiadész felkelést szít Athén ellen a Kis-Ázsia nyugati partvidékén elhelyezkedő ióniai városok körében. Hamarosan elveszti azonban a spártaiak és királyuk, II. Agisz bizalmát, ezért Tisszaphernész udvarába szökik. Alkibiadész megpróbálja rávenni a perzsákat, hogy vonják meg támogatásukat Spártától, miközben felveszi a kapcsolatot az athéni oligarcha-párttal. A Spártával szövetséges városok egy része fellázad és felmondja a szövetséget.
  • Az athéniak utolsó tartalékaikat új flotta építésébe fektetik.
  • az ióniai Klazomanai fellázad az athéni uralom ellen, de rövid ellenállás után ismét aláveti magát Athénnek.

Itália[szerkesztés]

  • Rómában consullá választják Caius Furius Pacilust és Quintus Fabius Ambustus Vibulanust.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 412 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.