I. e. 410

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 6. századi. e. 5. századi. e. 4. század

Évtizedek: i. e. 460-as éveki. e. 450-es éveki. e. 440-es éveki. e. 430-as éveki. e. 420-as éveki. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as évek

Évek: i. e. 415i. e. 414i. e. 413i. e. 412i. e. 411i. e. 410i. e. 409i. e. 408i. e. 407i. e. 406i. e. 405

Események[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • A Theramenész és Alkibiadész vezette athéni flotta a Hellészpontosz közelében legyőzi a spártaiak perzsáktól is segített hajóhadát a küzikoszi csatában. A győzelem következtében Athén visszanyeri a létfontosságú fekete-tengeri gabonakereskedelem feletti ellenőrzést.
  • Alkibiadész Krüzopoliszban helyőrséget állít fel, amely megadóztatja a fekete-tengeri kereskedelmet. Az extra jövedelem lehetővé teszi, hogy végképp felszámolják az előző évi oligarcha-államcsíny következményeit és teljes mértékben visszaállítsák a régi demokratikus berendezkedést. A demagóg Kleofón visszautasítja Spárta békeajánlatát.
  • Kerkürán (Korfun) fellázad az oligarcha-párt, de nem járnak sikerrel.

Ciprus[szerkesztés]

Euagorasz visszatér száműzetéséből és a föníciai befolyást megszüntetve elfoglalja Szalamisz trónját.

Itália[szerkesztés]

Rómában consullá választják Manlius Aemilius Mamercinust és Caius Valerius Potitus Volusust.

Kultúra[szerkesztés]

  • Az athéni Akropoliszon Athéné Niké templomában elkezdik a szandálját igazító Niké istennőt ábrázoló új domborműdíszítés készítését (ma az Akropoliszi Múzeumban látható). Ekkor készül Hégészó sztéléje is.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 410 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.