I. e. 40

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek1-es évek

Évek: i. e. 45i. e. 44i. e. 43i. e. 42i. e. 41i. e. 40i. e. 39i. e. 38i. e. 37i. e. 36i. e. 35

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Cnaeus Domitius Calvinust (másodszor) és Caius Asinius Polliót választják consulnak. Még az év vége előtt mindkét consul lemond; helyüket Lucius Cornelius Balbus és Publius Canidius Crassus veszi át.
  • A perusiai háborúban Lucius Antonius két hónapos ostrom után szabad elvonulásért cserébe megadja magát Octavianusnak és Marcus Vipsanius Agrippának. Perusia városának vezetőit azonban lázadásuk miatt kivégzik, a polgárokat kitelepítik, a várost felgyújtják. A lázadásban részt vevő Fulvia (Marcus Antonius felesége) Görögországba menekül.
  • A pártusokhoz menekült köztársaságpárti Quintus Labienus meggyőzi II. Oródész királyt, hogy támadja meg a védtelenül maradt Syria provinciát. A syriai római helyőrségek jelentős része átpártol Labienushoz. Lucius Decidius Saxa syriai helytartó Apameánál csatát veszít és Antiochiába menekül, de a város – miután a pártusok körülveszik – megadja magát. A pártus sereg két részre oszlik: az egyik Labienusszal északra vonul és elfoglalja Kis-Ázsia déli tengerparti városait, míg a másik Pakorosz herceg (Oródész király fia) vezetésével meghódítja egész Syriát (Türosz kivételével) és Júdeát.
  • A pártusok Júdeában megdöntik a Róma-barát II. Hürkanosz uralmát és II. Antigonoszt ültetik az ország élére. Antigonosz leharapja nagybátyja, Hürkanosz fülét, hogy alkalmatlanná tegye a főpapi és királyi tisztségre. Hürkanosz két főminisztere közül Phaszaéloszt elfogják és öngyilkos lesz; öccse, Heródes Rómába menekül, ahol a szenátus kinevezi Júdea királyává.
  • Az Alexandriában telelő Marcus Antonius csak késve reagál a perusiai lázadás és a pártus támadás hírére és látva Syria és Júdea elvesztét, előbb Görögországba, majd Itáliába hajózik, ahol ostrom alá veszi Brundisiumot.
  • A Szicíliát megszállva tartó Sextus Pompeius alvezére, Menas elfoglalja Szardíniát és Korzikát. Octavianus szövetséget köt Pompeiusszal Antonius ellen és feleségül veszi rokonát, Scriboniát.
  • Sziküónban megbetegszik és meghal Antonius felesége, Fulvia. Octavianus és Antonius tárgyalásokat kezdenek és megkötik a brundisiumi egyezményt, amelyben felosztják a birodalmat a triumvirek között: Octavianusé a Nyugat (Itália, Gallia, Nyugat-Balkán), Antoniusé a Kelet (Kelet-Balkán, Kis-Ázsia, Szíria), Lepidusé pedig a Dél (Africa és Hispánia). A szerződés megerősítésére Antonius feleségül veszi Octavianus nővérét, Octaviát.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 40 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.