Ugrás a tartalomhoz

I. e. 41

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek1-es évek

Évek: i. e. 46i. e. 45i. e. 44i. e. 43i. e. 42i. e. 41i. e. 40i. e. 39i. e. 38i. e. 37i. e. 36

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Publius Servilius Vatia Isauricust (másodszor) és Lucius Antonius Pietast választják consulnak.
  • Marcus Antonius Athénban telel. Octavianus visszatér Rómába, ahol bejelenti a béke helyreálltát, felügyeli a szenátus által elrendelt ünnepségek lebonyolítását, a veteránok itáliai letelepítését és felkészül a Szicíliát megszálló Sextus Pompeius elleni harcra.
  • Antonius előbb Epheszoszba (ahol különadó megfizetésére szólítja fel Asia provincia városait), majd a ciliciai Tarsusba megy. A városba hívja VII. Kleopátra egyiptomi királynőt, hogy indokolja meg a Cassius és Brutus elleni segítség elmaradását.
  • Nyár végén Kleopátra Tarszoszba érkezik és elcsábítja Antoniust. Az év végén együtt utaznak Egyiptomba és egy hatalmas keleti birodalom megalapítását tervezgetik.
  • Kleopátra felbujtására Antonius meggyilkoltatja annak húgát, IV. Arszinoét, aki az epheszoszi Artemisz-templomban keresett menedéket.
  • Decemberben Marcus Antonius felesége, Fulvia és öccse, Lucius Antonius consul fegyveres felkelést szít a letelepített veteránok körében Octavianus ellen és egy rövid időre Rómát is sikerül elfoglalniuk. Végül Perusiába kénytelenek visszavonulni, ahol Octavianus ostrom alá veszi őket.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 41 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.