I. e. 39

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek1-es évek10-es évek

Évek: i. e. 44i. e. 43i. e. 42i. e. 41i. e. 40i. e. 39i. e. 38i. e. 37i. e. 36i. e. 35i. e. 34

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Caius Calvisius Sabinust és Lucius Marcius Censorinust választják consulnak. AZ év vége előtt mindketten lemondanak és helyüket Caius Cocceius Balbus és Publius Alfenus Varus veszi át.
  • Octavianus és Antonius a misenei szerződésben kiegyezik a Szicíliát hatalmában tartó és a gabonaszállítmányok útját elálló Sextus Pompeiussal. Elismerik Pompeius eddigi uralmát, megkapja a Peloponnészoszt és megígérik neki a consuli tisztséget is; cserébe továbbengedi a Rómába tartó gabonaszállítmányokat.
  • Antonius Publius Ventidius Bassus vezetésével 11 légiót küld Kis-Ázsiába a pártusok betörése ellen. Ventidius a Kilikiai-kapunál és az Amanus-hágónál legyőzi a pártusokat, elfogja és kivégezteti azok áruló római vezérét, Quintus Labienust. A pártusok visszahúzódnak az Eufráteszen túlra, Ventidius pedig ellenállás nélkül visszafoglalja Syriát.
  • Az előző évi consul, Caius Asinius Pollio büntetőhadjáratot indít a Brutust támogató illír parthini törzs ellen és legyőzésük után diadalmenetet tart.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 39 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.