Ugrás a tartalomhoz

I. e. 344

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es évek

Évek: i. e. 349i. e. 348i. e. 347i. e. 346i. e. 345i. e. 344i. e. 343i. e. 342i. e. 341i. e. 340i. e. 339

Események[szerkesztés]

Perzsa Birodalom[szerkesztés]

  • A kis-ázsiai Kária szatrapája, Idrieusz meghal, helyét felesége (és testvére) Ada veszi át.

Görögország[szerkesztés]

  • Az athéni szónok Démoszthenész számos peloponnészoszi várost végigjár, hogy meggyőzze őket a makedón szövetség veszélyeiről. A városok azonban függetlenségük garantálóját látják a makedón II. Philipposzban és bepanaszolják Démoszthenészt Athénban, aki ezt követően elmondja második filippikáját, vehemensen támadva Philipposzt.

Itália[szerkesztés]

  • A szicíliai Szürakuszai arisztokratái anyavárosukhoz, Korinthoszhoz fordulnak az előző évben visszatért türannoszuk, II. Dionüsziosz miatt. Felszabadításukra sereget küldenek Timoleón vezetésével, aki ügyes taktikával legyőzi Dionüszioszt, valamint a közeli Leontini zsarnokának, Hiketasznak karthágóiakkal megerősített csapatait is. Dionüsziosz Korinthoszba vonul száműzetésbe.
  • Rómában Caius Martius Rutilust és Titus Manlius Imperiosus Torquatust választják consullá. Felszentelik a Iuno Moneta az előző évben elkezdett templomát a Capitoliumon.[1]

Kultúra[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Hetedik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 344 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.