Ugrás a tartalomhoz

I. Ranavalona madagaszkári királynő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Ranavalona
I. Ranavalomandzsaka
Ramavo

Ragadványnevemodern Messalina, női Caligula, őrült királynő
Madagaszkári Királyság királynője
Ranavalona I (Ranavalomanjaka I)
Uralkodási ideje
1828. augusztus 2. 1861. augusztus 16.
KoronázásaAntananarivo
1829. augusztus 12.
ElődjeI. Radama
UtódjaII. Radama
Madagaszkári Királyság királynéja (főfeleség)
Ramavo
Uralkodási ideje
1810. július 6. 1828. július 27.
ElődjeRambolamaszoandro
UtódjaRasoherina
Életrajzi adatok
UralkodóházImerina-dinasztia
Született1782 körül
Ambatomanoina, Madagaszkár
Elhunyt1861. augusztus 16. (79 évesen)
Antananarivo
Nyughelye1. Ambohimanga
2. Antananarivo, 1897
ÉdesapjaAndriantszalamandzsaka (Andrianavalontszalama) madagaszkári herceg (–1810)
ÉdesanyjaRabodonandriantompo madagaszkári hercegnő (–1810)
Házastársa1. I. Radama madagaszkári király (1788–1828)
Házastársa2. (morganatikus) Andriamihadzsa vezérőrnagy (–1830)
Házastársa3. (morganatikus) Ravoninahitriniarivo (Rainihiaro) tábornagy, Madagaszkár miniszterelnöke (–1852)
Házastársa4. (morganatikus) Rainidzsohari tábornagy, Madagaszkár miniszterelnöke (1783–1881)
Gyermekei2. férjétől:
Rakoto-Radama (1829–1863)
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Ranavalona témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Ranavalona (Ambatomanoina, Madagaszkár, 1782 körül[1]Antananarivo, 1861. augusztus 16.), malgasul: Rabodonandrianampoinimerina Ranavalona (Ranavalomanjaka) I, születési neve: Ramavo, ragadványneve: modern Messalina, női Caligula, őrült királynő. Imerina hercegnő, házassága révén Madagaszkár királynéja, majd I. Ranavalona (Ranavalomandzsaka)[2] néven Madagaszkár királynője (18281861). I. Radama madagaszkári király főfelesége, és II. Radama madagaszkári király anyja. Az Imerina-dinasztia tagja. Dzsombe Szudi és Szalima Masamba mohéli királynők rokona.

Élete[szerkesztés]

Andriantszalamandzsaka herceg és Rabodonandriantompo hercegnő legidősebb lánya, Andriambelomasina észak-imerinai király dédunokája, Ramavo néven látta meg a napvilágot. Andrianampoinimerina imerinai király (17401810) örökbe fogadta unokahúgát,[3] és összeházasította a fiával, Radama (17881828) herceggel, aki az apja halála (1810) után Imerina uralkodója lett, befejezte a sziget egyesítését, és Madagaszkár első, a külföld által elismert királya lett.

Ranavalona a másod-unokatestvére főfelesége lett, aki az 1810-es trónra lépése után meggyilkoltatta főfelesége szüleit. Házasságuk gyermektelen maradt, ezért féltékenyen nézte férje negyedik feleségének, Rasalimo királynénak – aki Ranavalona után a második rangra emelkedett – a termékenységét. A rangban második királyné egy fiút és egy lányt szült I. Radamának, ez fenyegetően hatott Ranavalona jövője szempontjából, bár a kisfiút apai nagyanyja, Rambolamaszoandro imerinai királyné (–1828), Andrianampoinimerina imerinai király felesége négy hónapos korában meggyilkoltatta, de a lányát, Raketaka (18241828) hercegnőt apja trónörökössé nevezte ki, és eljegyezte unokatestvérével, Rakotobe[4] (18081828) herceggel.

A sors így semmiképp sem tartogatott fényes jövőt a gyermektelen Ranavalona királyné számára, de férje váratlanul, 40 éves korában meghalt.[5] Ranavalona ekkor kihasználva a váratlan helyzetet, puccsszerűen királlyá kiáltatta ki magát a hadsereg segítségével, és meggyilkoltatta férje közeli hozzátartozóit, így annak lányát, Raketaka hercegnőt, és mostohalányának jegyesét, Rakotobe herceget a szüleivel együtt, valamint anyósát is, hogy az ellenzéket szétzúzza, és ne léphessen fel senki ellene trónkövetelőként.

A következő év elején a királynő váratlanul teherbe esett, de az apáról csak találgatni lehet, hogy melyik szeretője is volt valójában. Egyesek szerint Andriamihadzsa (–1830) tábornok, akit két évvel később kivégeztetett, mikor megcsalta egy másik nővel, mások szerint Rainidzsohari (17831881), aki a királynő miniszterelnöke lett 1852-ben, és aki részt vett az állítólagos fia elleni összeesküvésben 1863-ban. Az előrehaladottan állapotos királynőt 1829. augusztus 12-én Antananarivóban megkoronázták, és a következő hónapban, 1829. szeptember 23-án megszülte fiát, a későbbi II. Radama madagaszkári királyt, aki hivatalosan I. Radama fiaként volt elkönyvelve, annak ellenére, hogy az állítólagos apja már 14 hónappal korábban meghalt.

I. Ranavalona királynő a trónra lépése után visszavonta férje összes haladónak minősülő intézkedéseit, a keresztény vallást betiltotta, az országot bezárta a Nyugat előtt, és az európai befolyást visszaszorította, így meg tudta őrizni országa függetlenségét.

Európai szerzők a modern Messalina, női Caligula, őrült királynő jelzőkkel illetik, de az afrikaiak és különösen a madagaszkáriak tisztelik azért, hogy országában ideig-óráig fel tudta tartóztatni a gyarmatosító törekvéseket. Pedig Ranavalona országa népességének egyharmadával végzett, s olyan borzalmas kivégzési módokat talált ki, mint a szikláról való levetés, lassan ható méreg beadása, vagy az élve megfőzés.[6] Sokan máig őt tartják a történelem leggonoszabb asszonyának.

Nemzetközi tekintélyét jelzi, hogy Omán és Zanzibár szultánja Szaid bin Szultán (17971856) is megkérte a királynő kezét, de Ranavalona kikosarazta. Halála után a fia, II. Radama örökölte a trónt.

Utódai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Ha az 1782 körüli születés igaz, akkor kb. 46 éves korában szülte volna egyetlen fiát, ami kevésbé tűnik hihetőnek és elfogadhatónak, bár elvileg nem lehetetlen, csak nagyon csekély a valószínűsége. Mások 1782 és 1790 közé teszik a születését, amely már reálisabb időpont, főleg, ha a valódi időpont az 1790 felé közelít. Az 1778 körüli időpont azért elfogadhatatlan, mert lehetetlenség, hogy 50 évesen szült volna, pláne első gyermekét. A királynő életében nagyon sok a fehér folt és bizonytalansági tényező, ami feltételezhetően politikai okokra vezethető vissza, hiszen még egyetlen gyermeke apaságát is elhunyt férje, I. Radama utószülött fiaként tüntette fel, holott 14 hónappal (sic!) feltételezett apja halála után született, ami biológiai képtelenség, amivel a törvénytelen fogantatást szerették volna elleplezni.
 2. A mandzsaka jelentése malgas nyelven királynő, a -na határozott névelő (végartikulus).
 3. Ranavalona apja, Andriantszalamandzsaka herceg és Andrianampoinimerina imerinai király első unokatestvérek voltak. Andrianampoinimerina imerinai király anyja, Ranavalonandriambelomasina révén, Andriantszalamandzsaka herceg pedig apja, Andriantsimitovizafinitrimo herceg révén volt Andriambelomasina észak-imerinai király unokája.
 4. I. Radama édeshúgának, Rabodosahondra (1790 körül–1828) hercegnőnek Ratefinanahary (–1828) hercegtől származó fiával.
 5. Állítólag öngyilkosságot követett el.
 6. Queen Ranavalona I – The Mad Monarch of Madagascar (1782–1861) (angol nyelven). Scandalous Women. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)
 7. I. Ranavalona rabszolganője volt, 1863-ban feleségül ment Soamana úrhoz.
 8. Rasoaray (–1879) úrnő Rainihiaro (Ravoninahitriniarivo) (–1852) madagaszkári miniszterelnöknek, I. Ranavalon királynő harmadik férjének a korábbi házasságából született lánya volt, férjhez ment Ramaharo (Rainimaharavo) (–1890) úrhoz, Madagaszkár egykori pénzügy- és külügyminiszteréhez és főminiszteréhez, akinek több gyermeket is szült.
 9. Miután hivatalosan a királynő egyetlen törvényes férje, I. Radama volt egyetlen fiának az apja, így a tényleges apa személye homályban maradt, és Rainidzsoharit is megnevezték Radama herceg lehetséges apjának.

Források[szerkesztés]

 • Keith Laidler: Madagaszkár királynője; ford. Tokai András; General Press, Budapest, 2007 (Különleges könyvek)
  • eredeti kiadás: K. L.: Female Caligula: Ranavalona – The Mad Queen of Madagascar, John Wiley & Sons, 2005
 • Sík Endre: Fekete-Afrika története II. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1964

További információk[szerkesztés]


Előző
Rambolamaszoandro
Madagaszkár királynéja
1810 – 1828
Következő
Rasoherina
Előző
I. Radama
Madagaszkár királya
1828 – 1861
Következő
II. Radama