Ugrás a tartalomhoz

I. Radama madagaszkári király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Radama
Radama

Madagaszkári Királyság királya
Radama I
Uralkodási ideje
1817. október 27. 1828. július 27.
ÖrököseRaketaka hercegnő
Elődjeönmaga mint imerinai király
UtódjaI. Ranavalona
Imerinai Királyság királya
Radama I
Uralkodási ideje
1810. július 6. 1817. október 27.
ElődjeAndrianampoinimerina
Utódjaönmaga mint madagaszkári király
Életrajzi adatok
UralkodóházImerina-dinasztia
Született1788
Ambatomanga, Madagaszkár
Elhunyt1828. július 27. (40 évesen)
Antananarivo
NyughelyeAndohalo
ÉdesapjaAndrianampoinimerina imerinai király (1740–1810)
ÉdesanyjaRambolamaszoandro imarovatanai királyi hercegnő (–1828)
Házastársa1. (főfeleség) Ramavo hercegnő, 1828-tól I. Ranavalona néven Madagaszkár királynője (1782 körül–1861)
Házastársa2. (mellékfeleség) Ramona úrnő
Házastársa3. (mellékfeleség) Ravao úrnő, 1830-tól Mohéli királynéja (szultánája) (–1847)
Házastársa4. (első mellékfeleség) Raszalimo hercegnő (–1866)
5. (mellékfeleség) Ramboandrenibe úrnő
Gyermekei4. feleségétől:
1. Itszimandriambovoka herceg (1823–1824)
2. Raketaka hercegnő (1824–1828)
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Radama témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Radama (Ambatomanga, Madagaszkár, 1788Antananarivo, 1828. július 27.), Imerina királya (18101817), majd Madagaszkár királya (18171828). I. Radama egyesítette a szigetet, eltörölte a rabszolga-kereskedelmet, Barátsági és Békeszerződést kötött Nagy-Britanniával, amely elismerte egész Madagaszkár királyának 1817. október 27-én, támogatta a keresztény misszionáriusok tevékenységét, iskolákat alapított, lehetővé tette sok gyermek számára az iskolai oktatást, a latin ábécét vezette be az arab írás helyett. Az Imerina-dinasztia tagja. I. Abdul Rahman mohéli király, valamint Dzsombe Szudi és Szalima Masamba mohéli királynők rokona.

Élete

[szerkesztés]
Rambolamaszoandro imerinai királyné, I. Radama édesanyja

Andrianampoinimerina (17401810) imerinai királynak és a hetedik feleségének, Rambolamaszoandro (–1828) királynénak a fia. Radama volt apjának a legidősebb, még életben lévő fia a 24 gyermeke (11 fiú és 13 leány) közül, amikor 1808 májusában örökösévé nevezte ki. Még 1807 előtt Andrianampoinimerina király összeházasította a fiát Ramavo (Ranavalona) (1782 körül–1861) hercegnővel, Andriantszalamandzsaka herceg és Rabodonandriantompo hercegnő legidősebb lányával, Andriambelomasina észak-imerinai király dédunokájával, a későbbi I. Ranavalona királynővel. Ranavalona apja, Andriantszalamandzsaka herceg és Radama apja, Andrianampoinimerina imerinai király elsőfokú unokatestvérek voltak, ugyanis Andrianampoinimerina imerinai király az édesanyja, Ranavalonandriambelomasina révén, Andriantszalamandzsaka herceg pedig az apja, Andriantsimitovizafinitrimo herceg révén volt Andriambelomasina észak-imerinai király unokája. Radama és Ramavo-Ranavalona tehát másodfokú unokatestvérek voltak.

Radama az apja halála (1810) után Imerina uralkodója lett, befejezte a sziget egyesítését, és Madagaszkár első, a külföld által elismert királya lett 1817. október 27-én. Radama főfelesége a másod-unokatestvére, Ranavalona lett, akinek az 1810-es trónra lépte után meggyilkoltatta a szüleit. Házasságuk gyermektelen maradt, ezért a főfeleség féltékenyen nézte férje negyedik feleségének, Raszalimo királynénak, Ramitraho Andriamatantiarivo amboinai király lányának – akivel 1823 januárjában házasodtak össze, és aki Ranavalona után a második rangra emelkedett – a termékenységét. A rangban második királyné egy fiút és egy lányt szült I. Radamának, ez fenyegetően hatott Ranavalona jövője szempontjából, bár a kisfiút, Itszimandriambovoka (18231824) herceget négy hónapos korában az apai nagyanyja, Rambolamaszoandro (–1828) anyakirályné, Andrianampoinimerina imerinai király özvegye meggyilkoltatta, de a lányát, Raketaka (18241828) hercegnőt már az apja, I. Radama király trónörökössé nevezte ki, és eljegyezte unokatestvérével, Rakotobe[1] (18081828) herceggel.

Radama a harmadik feleségét, Ravao (–1847) királynét, aki a főfeleséghez hasonlóan nem szült gyermekeket Radmának, eltaszította, és feleségül adta elsőfokú unokatestvéréhez, Ramanetaka-Rivo (vagy egyszerűen csak Ramanetaka) herceghez, Rainimanetaka madagaszkári herceg és Rabodomananimerina imarovatanai hercegnő elsőszülött fiához. Ramanetaka anyja, Rabodomananimerina hercegnő II. Ramanandriandzsakának, a madagaszkári Imarovatana királynőjének és férjének, Rabezaka hercegnek volt a legkisebb lánya. II. Ramanandriandzaka királynő idősebb lánya, Rambolamaszoandro hercegnő pedig mint fentebb láttuk, Andrianampoinimerina imerinai király hetedik felesége lett, és ő szülte I. Radamát. Ramanetaka nővérét, Rasoamananoro (–1817) hercegnőt pedig Radama apjához, Adrianampoinimerina imerinai királyhoz adták hozzá annak nyolcadik feleségeként.

A sors tehát semmiképp sem tartogatott fényes jövőt a gyermektelen Ramavo-Ranavalona királyné számára, de Radama váratlanul, 40 éves korában meghalt. Állítólag öngyilkosságot követett el. Ramavo özvegy királyné ekkor kihasználva a váratlan helyzetet, puccsszerűen királlyá kiáltatta ki magát a hadsereg segítségével I. Ranavalona néven, és meggyilkoltatta az elhunyt Radama közeli hozzátartozóit, így annak lányát, a kijelölt trónörököst, a négyéves Raketaka hercegnőt, és mostohalányának jegyesét, Rakotobe herceget a szüleivel együtt, valamint Radama anyját is, hogy az ellenzéket szétzúzza, és ne léphessen fel senki ellene trónkövetelőként. Ramanetaka herceg is Radama volt feleségével, Ravao királynéval a Comore-szigetekre menekült, hogy elkerülje az új uralkodó bosszúját, amely volt férje legközelebbi családja ellen irányult, és a Comore-szigetek egyik szigetén, Mohélin, miután felvette az iszlám vallást, 1830-ban szultánná kiáltották ki I. Abdul Rahman néven.

A mindeddig gyermektelennek bizonyuló I. Ranavalona királynő 1829-ben fiút szült, a későbbi II. Radama madagaszkári királyt, akit az elhunyt férje, I. Radama utószülött fiaként tüntetett fel, holott 14 hónappal feltételezett apja halála után született, ami biológiai képtelenség, és amivel a törvénytelen fogantatást szerették volna elleplezni.

Jelentősége

[szerkesztés]

I. Radama egyesítette a szigetet, eltörölte a rabszolga-kereskedelmet 1817. október 23-án, Barátsági és Békeszerződést kötött Nagy-Britanniával, amely elismerte egész Madagaszkár királyának 1817. október 27-én, támogatta a keresztény misszionáriusok tevékenységét, iskolákat alapított, lehetővé tette sok gyermek számára az iskolai oktatást, a latin ábécét vezette be az arab írás helyett 1822. december 11-én.

Gyermekei

[szerkesztés]
 • 1. feleségétől (főfeleség), Ramavo (Ranavalona) (1782 körül–1861) hercegnőtől, 1828-tól I. Ranavalona néven Madagaszkár királynőjétől, nem születtek gyermekei
 • 2. feleségétől (mellékfeleség), Ramona úrnőtől, nem születtek gyermekei
 • 3. feleségétől (mellékfeleség), elváltak, Ravao (–1847) úrnőtől,[2] nem születtek gyermekei
 • 4. feleségétől (első mellékfeleség), Raszalimo (–1866) hercegnőtől, 2 gyermek:
 • 5. feleségétől (mellékfeleség) Ramboandrenibe úrnőtől, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Rasendrasoazokiny úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Rasendrasoazandriny úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Rasamana úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Ramatoaramisa úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Ravolamisa úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Razafitrimo úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Rafotisirabodomiralahy (Rabodomirahalahy) (–1868 után) úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Rafotsirahety úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Razafinamboa úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Rasoamanaoro úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Ramiangaly úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Ravoandriana úrnőtől, Radama apjának a volt ágyasától, nem születtek gyermekei
 • Ágyasától, Rangita (Ratiana) hercegnőtől, nem születtek gyermekei

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. I. Radama édeshúgának, Rabodosahondra (1790 körül–1828) hercegnőnek Ratefinanahary (–1828) hercegtől származó fiával.
 2. Második házassága révén Mohéli királynéja lett.
 3. I. Radama édeshúgának, Rabodosahondra (1790 körül–1828) hercegnőnek Ratefinanahary (–1828) hercegtől származó fia.

Források

[szerkesztés]
 • Laidler, Keith: Madagaszkár királynője, (ford.: Tokai András) Budapest, General Press, 2007. (Eredeti kiadás: K. L.: Female Caligula: Ranavalona - The Mad Queen of Madagascar, John Wiley & Sons, 2005)
 • Sík Endre: Fekete-Afrika története II. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1964.

További információk

[szerkesztés]
Előző
önmaga mint imerinai király
Madagaszkár királya
1817 – 1828
Következő
I. Ranavalona
Előző
Andrianampoinimerina
Imerina királya
1810 – 1817
Következő
önmaga mint madagaszkári király