I. Philipposz szeleukida uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(I. Philipposz Philadelphosz szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
I. Philipposz
Philippus Philadelphus.jpg

Szeleukida király
Uralkodási ideje
Kr. e. 92 Kr. e. 83
Elődje X. Antiokhosz, III. Démétriosz,
XI. Antiokhosz
Utódja II. Tigranész
Életrajzi adatok
Uralkodóház Szeleukida Birodalom
Elhunyt Kr. e. 75 körül
Édesapja VIII. Antiokhosz
Édesanyja V. Kleopátra
Házastársa nem ismert
Gyermekei II. Philipposz király
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Philipposz témájú médiaállományokat.

I. Philipposz Philadelphosz (Φίλιππος Φιλάδελφος, ? – Kr. e. 83?) ókori hellenisztikus király, a Szeleukida Birodalom uralkodója (Kr. e. 92–től haláláig), VIII. Antiokhosz Grüposz gyermeke volt.

Kr. e. 95-ben lépett fel fivére, XI. Antiokhosz Epiphanész unokatestvérükkel, X. Antiokhosszal szemben támasztott trónigényének támogatójaként. Riválisuk azonban Kr. e. 92-ben legyőzte őket az Orontész mellett, ahol XI. Antiokhosz is elesett, mire Philipposz maga lépett fel trónkövetelőként. Sikeresen tartotta Szíria egyes területeit, miközben egy újabb fivére a ciprusi Ptolemaiosz Lathürosz segítségével Damaszkuszban kiáltotta ki magát királynak III. Démétriosz Eukairosz néven. Az összefogó fivérek, úgy tűnik, a párthusok segítségével valamikor legyőzték X. Antiokhoszt, majd megosztoztak a királyságon.

A helyzet azonban egyiküknek sem volt ínyére, ezért rövidesen testvérharc bontakozott ki közöttük, melyben Philipposz a párthusok és a beroiai helytartó Sztratón támogatását élvezte. Sztratón végül a párthus II. Mithridatész fogságába juttatta Démétrioszt Kr. e. 88-ban. Philipposz ekkor bevonulhatott Antiokheiába, de egyeduralma nem volt tartós: Damaszkuszban és Koilé-Szíria területén az ötödik fivér, XII. Antiokhosz Dionüszosz is függetlenedett tőle. Philipposz további sorsa ismeretlen, de nagyon valószínű, hogy a több évtizedes polgárháborúktól meggyötört alattvalók által behívott II. Tigranész armeniai király buktatta meg és végeztette ki Kr. e. 83-ban.

Irodalom[szerkesztés]


Előző uralkodó:
X. Antiokhosz,
III. Démétriosz
és XI. Antiokhosz
Szeleukida uralkodó
Kr. e. 92Kr. e. 83
részben X. Antiokhosszal, III. Démétriosszal
és XII. Antiokhosszal párhuzamosan
I. Antiokhosz pénzérméje
Következő uralkodó:
Tigranész


  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap