I. Philipposz szeleukida uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(I. Philipposz Philadelphosz szócikkből átirányítva)
I. Philipposz

Szeleukida király
Uralkodási ideje
Kr. e. 92 Kr. e. 83
ElődjeX. Antiokhosz, III. Démétriosz,
XI. Antiokhosz
UtódjaII. Tigranész
Életrajzi adatok
UralkodóházSzeleukida Birodalom
Születetti. e. 125
Szeleukida Birodalom
ElhunytKr. e. 75 körül
ÉdesapjaVIII. Antiokhosz
ÉdesanyjaTrüphaina
Testvére(i)
Házastársanem ismert
GyermekeiII. Philipposz
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Philipposz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Philipposz Philadelphosz (Φίλιππος Φιλάδελφος, ? – Kr. e. 83?) ókori hellenisztikus király, a Szeleukida Birodalom uralkodója (Kr. e. 92–től haláláig), VIII. Antiokhosz Grüposz gyermeke volt.

Kr. e. 95-ben lépett fel fivére, XI. Antiokhosz Epiphanész trónigényének támogatójaként unokatestvérükkel, X. Antiokhosszal szemben. Riválisuk azonban Kr. e. 92-ben legyőzte őket az Orontész mellett, ahol XI. Antiokhosz is elesett, mire Philipposz maga lépett fel trónkövetelőként. Sikeresen tartotta Szíria egyes területeit, miközben egy újabb fivére a ciprusi Ptolemaiosz Lathürosz segítségével Damaszkuszban kiáltotta ki magát királynak III. Démétriosz Eukairosz néven. Az összefogó fivérek, úgy tűnik, a pártusok segítségével valamikor legyőzték X. Antiokhoszt, majd megosztoztak a királyságon.

A helyzet azonban egyiküknek sem volt ínyére, ezért rövidesen testvérharc bontakozott ki közöttük, melyben Philipposz a pártusok és a beroiai helytartó, Sztratón támogatását élvezte. Sztratón végül a pártus IX. Arsak fogságába juttatta Démétrioszt Kr. e. 88-ban. Philipposz ekkor bevonulhatott Antiokheiába, de egyeduralma nem volt tartós: Damaszkuszban és Koilé-Szíria területén egy újabb fivére, XII. Antiokhosz Dionüszosz is függetlenedett tőle. Philipposz további sorsa ismeretlen, de nagyon valószínű, hogy a több évtizedes polgárháborúktól meggyötört alattvalók által behívott II. Tigranész armeniai király buktatta meg és végeztette ki Kr. e. 83-ban.

Irodalom[szerkesztés]


Előző uralkodó:
X. Antiokhosz,
III. Démétriosz
és XI. Antiokhosz
Szeleukida uralkodó
Kr. e. 92Kr. e. 83
részben X. Antiokhosszal, III. Démétriosszal
és XII. Antiokhosszal párhuzamosan
I. Antiokhosz pénzérméje
Következő uralkodó:
Tigranész


  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap