I. Kavád szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
I. Kavád
Plate with king hunting rams (white background).jpg

Szászánida király
Uralkodási ideje
488 496
498531
Elődje Balás
Dzsamaszb
Utódja Dzsamaszb
I. Huszrau
Életrajzi adatok
Uralkodóház Sasanian dynasty
Született 473 körül
Elhunyt 531 szeptembere
Édesapja Péroz király
Testvérei Dzsamaszb szászánida király
Házastársa Newandukht
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Kavád témájú médiaállományokat.

I. Kavád (473 körül – 531. szeptember 13.) Péroz fia, a Szászánida Birodalom királya 488-496 és 498-531 között.

Nagybátyjának, Balásnak (484-488) megvakíttatása után került trónra. Energikus és reformpárti király volt. Támogatta Mazdak szektáját, aki kinyilvánította, hogy a gazdagoknak meg kell osztani nejeiket és vagyonukat a szegényekkel. I. Kavád szándéka Mazdak támogatásával az volt, hogy véget vessen a mágnások és a feltörekvő arisztokrácia befolyásának. Reformjai miatt megfosztották trónjától, bebörtönözték a „Felejtés Várába” Szuszában, és öccsét Dzsamaszbot emelték trónra.

497-ben. Kavád megszökött a fogságból, és a heftaliták királyánál lelt menedékre, majd 499-ben visszatért Perzsiába a heftaliták által rendelkezésére bocsátott nagy sereg élén. Dzsamaszb hívei letették a fegyvert és visszahelyezték Kavádot trónjára.

I. Kavád második uralkodásával megkezdődött a Szászánida Birodalom második aranykora. A heftaliták támogatásával I. Kavád háborúba kezdett a rómaiak ellen. 502-ben elfoglalta Theodosziopoliszt (Erzurum) Arméniában. 503-ban bevette Amidát (Diyarbakir) a Tigris folyó mellett. 505-ben Arménia nyugati hun inváziója a Kaukázus felől I. Kavádot arra kényszerítette, hogy fegyverszünetet kössön Rómával. A fegyverszüneti megállapodás értelmében Róma adót fizetett a perzsáknak a kaukázusi erődök megtartásáért.

525-ben Kavád leverte a Grúzia délnyugati részén kitört lázadásokat, és visszafoglalta Grúziát. Seregével, melyet a vazallus király, Hira, támogatott nesztoriánus lakhmida arabjaival, legyőzte a Bizánci Birodalom nagy hadvezérét, Belisariust két alkalommal: 530-ban a niszibiszi csatában és 531-ben a callinicumi csatában. Bár a heftalita fenyegetéstől nem tudott szabadulni, Kavád újra rendet teremtett a Birodalomban, és sikeres hadjáratot vezetett Bizánc ellen. Sok új várost alapított, melyek közül néhány felvette nevét. Az adóreformot is elkezdte megvalósítani.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  


Előző uralkodó:
Balás
Szászánida király
488496
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
Dzsamaszb
Előző uralkodó:
Dzsamaszb
Szászánida király
498531
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
I. Huszrau
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap