I. Péroz szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Péroz

Szászánida király
Uralkodási ideje
459 484 januárja
ElődjeIII. Hurmuz
UtódjaBalás
Életrajzi adatok
UralkodóházSzászánida-ház
Született5. század
Elhunyt484 januárja
Herát
ÉdesapjaII. Jazdagird király
ÉdesanyjaDiang of Persia
Testvére(i)
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Péroz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Péroz (? – 484 januárja) II. Jazdagird (438–456) fia, III. Hurmuz (456–459) testvére, szászánida király 459–484 között. Öccse, III. Hurmuz megölésével került trónra.

Neve középperzsa név, jelentése. győztes

Az V. század elejére a heftaliták (fehér hunok) más nomád csoportokkal együtt megtámadták Perzsiát. Eleinte V. Bahrám és II. Jazdagird döntő csapásokat mért rájuk, visszaszorítva őket kelet felé. A hunok az 5. század végén visszatértek, és 483-ban legyőzték Pérozt. A győzelmüket követő két évben a heftaliták elárasztották és kifosztották Perzsia egyes keleti részeit. Súlyos adókat is kivetettek a keleti perzsa területekre, melyet jó pár éven át szedtek. A heftalita támadások bizonytalanságot és káoszt okoztak Perzsiában. Péroz megpróbálta kiűzni a heftalitákat, azonban útban Herát felé őt és seregét a sivatagban egy rajtaütés során a fehér hunok legyőzték. Pérozt megölték, serege megsemmisült. Győzelmük után a heftaliták megtámadták Herátot, káoszba döntve Perzsiát.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  


Előző uralkodó:
III. Hurmuz
Szászánida király
459484
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
Balás