Balás szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Balás
Balash.jpg

Szászánida király
Uralkodási ideje
484 488
Elődje Péroz
Utódja I. Kavád
Életrajzi adatok
Uralkodóház House of Sasan
Született 5. század
Elhunyt 488
Édesapja II. Jazdagird király
Édesanyja Diang of Persia
Testvérei
A Wikimédia Commons tartalmaz Balás témájú médiaállományokat.

Balás (? – 488?) Péroz testvére, a Szászánida Birodalom királya 484-488 között. A heftalita támadást követő káosz után egy perzsa nemes, az ősi Karen-családból származó Zarmikr (vagy Sokkra) állította helyre a rendet Perzsiában. Ő emelte trónra Balást, aki Péroz testvére volt. A fehér hunok fenyegetése azonban még I. Huszrau uralkodásáig jelen volt a birodalomban. Balás engedményeket tett a keresztényeknek, de nem hozott megfelelő intézkedéseket a Birodalom ellenségei, köztük a heftaliták ellen. Négy évi uralkodás után unokaöccse, I. Kavád megvakíttatta és elvette trónját.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  


Előző uralkodó:
I. Péroz
Szászánida király
484488
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
I. Kavád