V. Bahrám szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
V. Bahrám
Bahramv.jpg

Szászánida király
Uralkodási ideje
421 januárja 439. június 20.
Elődje I. Jazdegird
Utódja II. Jazdagird
Életrajzi adatok
Uralkodóház House of Sasan
Született 406
Irán
Elhunyt 439. június 20.
Méd Birodalom
Édesapja I. Jazdagird király
Édesanyja Shushandukht
Testvérei Shapur IV
Gyermekei II. Jazdagird szászánida király
A Wikimédia Commons tartalmaz V. Bahrám témájú médiaállományokat.

V. Bahrám (391439. június 20.) I. Jazdagird fia, a Szászánida Birodalom királya 421-439 között. Egyike a legismertebb szászánida királyoknak, számos mítosz hőse, mely mítoszok a szászánidák bukása után az araboknál is továbbéltek. V. Bahrám apja hirtelen halála (vagy meggyilkolása) után került trónra. Trónra kerülésekor szembe kellett néznie az ellenzéki nemességgel, amelyet az arab al-Hirah dinasztiából származó al-Mundhir támogatott. V.Bahram anyja, Sosandukht, zsidó száműzöttek lánya volt. 427-ben V. Bahram döntő győzelmet aratott a heftalitanomád invázió felett, kiterjesztve ezzel befolyását Közép-Ázsiára, ahol évszázadokig továbbélt a Buharában (a mai Üzbegisztán) vert pénzérméken. V. Bahrám szintén legyőzte a lázadó örmény királyt, provinciává alakítva Arméniát.

V. Bahrám példaképpé vált a perzsa hagyományban, sok történet szól erényességéről és szépségéről, rómaiak, törökök, hinduk és etiópok felett aratott győzelmeiről, illetve vadászkalandjairól és szerelmi életéről. Elnevezték Bahram-e-Gurnak (Gur perzsául onagert jelent) vadászszenvedélye miatt (különösen vadszamárra, azaz onagerre szeretett vadászni). V. Bahrám vált példázatává az aranykor csúcspontján lévő uralkodónak. Testvérével vitába szállva szerezte meg a trónt, és bár sok időt töltött a külső ellenségekkel való csatározásokra, imádott vadászni és ünnepségeket szervezni híres udvarhölgyeivel teli királyi udvarában. Megszemélyesítette a sikeres uralkodót. Uralkodása alatt íródtak a szászánida irodalom remekművei, jeles zeneművei, és olyan sportok váltak kedvenc szabadidős elfoglaltsággá, mint a póló, mely még ma is él egyes királyságokban.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  


Előző uralkodó:
I. Jazdagird
Szászánida király
421439
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
II. Jazdagird