V. Bahrám szászánida király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
V. Bahrám

Szászánida király
Uralkodási ideje
421 januárja 439. június 20.
ElődjeI. Jazdegird
UtódjaII. Jazdagird
Életrajzi adatok
UralkodóházSzászánida-ház
Született406
Elhunyt439. június 20.
Méd Birodalom
ÉdesapjaI. Jazdagird király
ÉdesanyjaShushandukht
Testvére(i)Shapur IV
HázastársaSepinud
GyermekeiII. Jazdagird szászánida király
A Wikimédia Commons tartalmaz V. Bahrám témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

V. Bahrám (391439. június 20.) I. Jazdagird fia, a Szászánida Birodalom királya 421-439 között. Egyike a legismertebb szászánida királyoknak, számos mítosz hőse, mely mítoszok a szászánidák bukása után az araboknál is továbbéltek. V. Bahrám apja hirtelen halála (vagy meggyilkolása) után került trónra. Trónra kerülésekor szembe kellett néznie az ellenzéki nemességgel, amelyet az arab al-Hirah dinasztiából származó al-Mundhir támogatott. V.Bahram anyja, Sosandukht, zsidó száműzöttek lánya volt. 427-ben V. Bahram döntő győzelmet aratott a heftaliták felett, kiterjesztve ezzel befolyását Közép-Ázsiára, ahol évszázadokig továbbélt a Buharában (a mai Üzbegisztán) vert pénzérméken. V. Bahrám szintén legyőzte a lázadó örmény királyt, provinciává alakítva Arméniát.

V. Bahrám példaképpé vált a perzsa hagyományban, sok történet szól erényességéről és szépségéről, rómaiak, törökök, hinduk és etiópok felett aratott győzelmeiről, illetve vadászkalandjairól és szerelmi életéről. Elnevezték Bahram-e-Gurnak (Gur perzsául onagert jelent) vadászszenvedélye miatt (különösen vadszamárra, azaz onagerre szeretett vadászni). V. Bahrám vált példázatává az aranykor csúcspontján lévő uralkodónak. Testvérével vitába szállva szerezte meg a trónt, és bár sok időt töltött a külső ellenségekkel való csatározásokra, imádott vadászni és ünnepségeket szervezni híres udvarhölgyeivel teli királyi udvarában. Megszemélyesítette a sikeres uralkodót. Uralkodása alatt íródtak a szászánida irodalom remekművei, jeles zeneművei, és olyan sportok váltak kedvenc szabadidős elfoglaltsággá, mint a póló, mely még ma is él egyes királyságokban.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  


Előző uralkodó:
I. Jazdagird
Szászánida király
421439
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
II. Jazdagird
  • Ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap