Ugrás a tartalomhoz

I. István horvát király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. István
A Horvát királyság és a Bizánci Birodalom 1045-ben
A Horvát királyság és a Bizánci Birodalom 1045-ben

Horvát királyság királya
Uralkodási ideje
1030 1058
ElődjeIII. Krešimir Mihály
UtódjaIV. Krešimir Péter
Életrajzi adatok
UralkodóházTrpimirović-ház
Született988
Elhunyt1058
NyughelyeSzigeti Szent István-templom
ÉdesapjaSzvetoszláv Szuronja
HázastársaJoscella
GyermekeiKresimir
Császtimir
SablonWikidataSegítség

I. István (horvátul: Stjepan), (9881058) a középkori Horvát Királyság uralkodója volt 1030-tól 1058-ig. A Trpimirović-házi Szvetoszláv Szuronja fia volt. Felesége Orseolo Joscella (Hicela) volt, II. Orseolo Péter velencei dózse lánya.[1] Habár nem ő volt az első „István/Stjepan” a horvát uralkodók sorában (Stjepan Držislavnak is ez volt a neve, de ő csak koronázása után vette fel a „Stjepan” nevet), őt már születésekor Istvánnak keresztelték. Ezért tartják őt az „első” István horvát királynak.

Uralkodása

[szerkesztés]

I. István uralma kezdetén a horvát tengeri hatalmat akarta megerősíteni, ezért már 1032-ben Bizánc segítségére küldte flottáját az arabok ellen. A bizánci szövetség szükséges volt számára, hogy ellenállhasson a Velencei Köztársaságnak, amely meg akarta hódítani az adriai tengermelléket.

A kereskedelem is fellendült. Zára, Biograd, Knin és Spalatóban megjelent a városi arisztokrácia. Ekkortájt keletkeztek a Száva-menti városok is, mivel a lakosság északra vándorolt jobb föld után kutatva. A legnagyobb városok Zágráb és Sziszek voltak.

1050-ben I. István Bosznia és Dalmácia fölött is uralkodott, és földet adományozott Raguzának a korábbi határtól 16 km-re északra, Zatonig.[2] Az adományba beletartozott Gruž kikötő is, mely manapság Dubrovnik kereskedelmi kikötője.[2]

I. István 1058-ig uralkodott, majd fia, IV. Krešimir Péter követte.

Források

[szerkesztés]


Előző uralkodó:
III. Krešimir
Horvátország uralkodója
10301058
Trpimirović-ház
Horvát címer
Következő uralkodó:
IV. Krešimir Péter