III. Krešimir horvát király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Krešimir
Horvát királyság királya
Uralkodási ideje
1000 1030
ElődjeSzvetoszláv Szuronja
UtódjaI. István
Életrajzi adatok
UralkodóházTrpimirović-ház
Született10. század
Elhunyt1030
NyughelyeSzigeti Szent István-templom
ÉdesapjaStjepan Držislav
Testvére(i)
GyermekeiI. István horvát király
SablonWikidataSegítség

III. Krešimir (? – 1030) a középkori Horvát Királyság uralkodója volt 1000-től 1030-ig (testvérével Gojszlávval közösen 1020-ig). Uralkodása alatt Horvátország elvesztette tengermelléki városait, valamint Bizánc vazallusává vált. I. István magyar király segítségével Szlavónia is elszakadt az országtól és önálló bánsággá lett.

Uralkodása[szerkesztés]

Miután Stjepan Držislav elhunyt 997 körül, legöregebbik fia, Szvetoszláv Szuronja került a trónra. Nemsokára rá Kresimir és testvére Gojszláv összefogott ellene, majd a bolgárok segítségével letaszították a trónról és száműzetésbe küldték.[1] A polgárháborút kihasználva a Velencei Köztársaság elfoglalta a főbb tengermelléki városokat és szigeteket, valamint a fővárost, Biogradot is.

Uralkodásuk további részében Kresimir és Gojszláv próbálták visszaszerezni ezeket a területeket. Miután 1018-ban szövetségesük, a bolgár Sámuel vereséget szenvedett a bizánciakkal szemben, a horvátoknak békét kellett kötniük a velenceiekkel, valamint Bizánc hűbéresei lettek.

Gojszláv gyilkossága[szerkesztés]

Tisztázatlan körülmények között 1020-ban Krešimir állítólag megölette testvérét, Gojszlávot. Ez a tett hatalmas visszhangot keltett az egyházi körökben, akik a pápát kérték meg lépjen közbe. A pápa megvonta Krešimirtől a koronát, valamint Mainard püspököt küldte, hogy vizsgálja ki a helyzetet. A krízisnek csak több évnek után lett vége, miután a király és 12 nemese megesküdött, hogy nem ölték meg Gojszlávot, és a pápa visszaadta Krešimirnek a koronát.[2]

A helyzetet kihasználta Magyarország, Velence és Bizánc, hogy megsegítsék Istvánt, Szvetoszláv Szuronja fiát, hogy elfoglalja Horvátország Száva-menti területeit, ahol önálló bánságot alapított, Szlavóniát.

III. Krešimir 1030-ban halt meg. Valószínűleg a Szigeti Szent István-templomban lett eltemetve. A trónon fia, I. István követte.

Források[szerkesztés]

  1. Dukljai Pap Krónikája
  2. ...audivit de Cressimiro Chroatorum principe quod dolo necari fecisset Goislavum fratrem suum misso apocrisario Mainardo...


Előző uralkodó:
Szvetoszláv Szuronja
Horvátország uralkodója
10001030
Trpimirović-ház
Horvát címer
Következő uralkodó:
I. István