I. Abbán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abbán

Jamhad királya
Uralkodási ideje
i. e. 1761 i. e. 1751 után
ElődjeI. Hammurapi
UtódjaII. Jarimlím
Születetti. e. 18. század
Elhunyti. e. 1720
ÉdesapjaI. Hammurapi jamhadi király
Testvére(i)II. Jarimlím
GyermekeiII. Jarimlím
SablonWikidataSegítség

Abbán (sumer 𒈾𒀭 NA.DIĜIR, 𒀊𒀭 AB.DIĜIR, akkád 𒈾𒀭 Amēlu-Ilû, 𒀊𒀭 Abba-Él, Abba-An [=Abbān], Aban, Abel, Abu-Ilû) a középső kronológia szerint 1761-től valamikor 1751 utánig, a rövid kronológia alapján i. e. 1701-től 1690 utánig uralkodott Jamhadban, a szíriai térség egyik legerősebb államában. Hammurapi legidősebb fia és trónörököse. A név sok olvasata a sumer NA.DINGIR logogrammák értelmezéséből ered, több kutató ezt egyszerűen csak Az Isten kifejezésként olvassa. Az óakkádban a DINGIR ejtése an, az amoriták Él néven ejtették.

Rövid polgárháború után testvérével, II. Jarimlímmel felosztották egymás között a birodalmat, így született meg az Alahtum központú Mukis, amely szerződésileg Jamhad vazallusa maradt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Abban (Jamchad) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]



Előző uralkodó:
I. Hammurapi
Jamhad királya
i. e. 1761 – (?) vagy i. e. 1701 – (?)
Következő uralkodó:
II. Jarimlím
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap