II. Hammurapi jamhadi király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Hammurapi
Jamhad királya
Ḫammurapi
Uralkodási ideje
i. e. 1556 előtt i. e. 1526 előtt
ElődjeIII. Jarimlím
UtódjaIV. Jarimlím(?)
Életrajzi adatok
Születetti. e. 16. század
Elhunyti. e. 16. század
ÉdesapjaIII. Jarimlím vagy Ammitakum
GyermekeiJarimlím(?)
SablonWikidataSegítség

II. Hammurapi (i. e. 16. század) Jamhad uralkodója, akinek rokoni kapcsolatai bizonytalanok a korábbi jamhadi és mukisi uralkodókkal. A KUB XXXI. dokumentum alapján talán elődje, III. Jarimlím fia, de elképzelhető, hogy Ammitakum fia volt, esetleg két különböző Hammurapi uralkodott egymás után Aleppóban.

A II. Hammurapit megelőző generáció során ismeretlen körülmények között Jamhad kettészakadt, Aleppó és Alalah városokban a jamhadi uralkodóház két ága uralkodott Jamhad és Mukis felett. Hammurapi vagy testvére volt a két korábbi jamhadi és az aktuális mukisi királynak, vagy unokatestvére. Hettita források (I. Hattuszilisz politikai végrendelete, CTH#6) számolnak be arról, hogy I. Hattuszilisz hettita király Alalah ostroma és hódoltatása után sikertelenül ostromolta Aleppót, sőt halálos sebet kapott a harcokban. A hettita uralkodót unokája, I. Murszilisz követte a trónon, aki rövidesen bosszúhadjáratot indított nagyapja halála miatt és elfoglalta Aleppót. Ezzel Jamhad önállósága végleg véget ért.

A fenti eseménysor alapján datálható II. Hammurapi uralkodása. A rövid kronológia időrendje szerint I. Hattuszilisz i. e. 1556-ban halt meg, akkor tehát Hammurapi már trónon volt. A Mursziliszt követő Telipinusz proklamációja (CTH#19) a forrás Aleppó sikeres ostromáról, de nem adja meg annak idejét, ezért i. e. 1526 a legkésőbbi dátum, ami szóba jöhet. A hosszú kronológia mintegy száz évvel korábbi dátumot eredményez.

Jamhad soha többé nem tért magához, vannak ugyan adatok Hammurapi utódjáról (IV. Jarimlím), de teljesen bizonytalan a személye és a státusza is. Jamhad megszűnte és az I. Murszilisz halálát követő zavaros hettita helyzet lehetőséget adott Mitanninak a terjeszkedésre a szíriai térségben, mind Aleppó, mind Alalah hurri fennhatóság alá került. Mukis Idrimi alatt helyreállt és később visszafoglalta Aleppót is.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
III. Jarimlím
Jamhad királya
i. e. 1556 előtt – i. e. 1526 előtt
Következő uralkodó:
IV. Jarimlím(?)
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap