Husi Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dr. Husi Géza
Született 1962. december 20. (55 éves)
Debrecen
Nemzetisége magyar
Házastársa Dr. Litkei Andrea Magdolna
Foglalkozása gépészmérnök,
számítógépes tervezőmérnök,
mechatronikai mérnök
Díjak Harsányi István-díj (2007)
Kitüntetései Magyar Arany Érdemkereszt (2017)

Husi Géza (Debrecen, 1962. december 20.) Harsányi István-díjas magyar gépészmérnök, számítógépes tervezőmérnök, mechatronikai mérnök, egyetemi docens, a Magyar Tudományos Akadémia VI. Műszaki Tudományok Elektrotechnikai Tudományos Bizottság tagja. Kutatási területe a mechatronika, és a robottechnika. 2008-tól a Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Mechatronikai (korábban Villamosmérnöki és Mechatronikai) tanszék vezetője, a debreceni mechatronikai mérnök szak alapítója.

Életútja[szerkesztés]

Debrecenben a Landler Jenő (ma Brassai]) szakközépiskolában érettségizett 1981-ben és kapott elektronikai műszerész szakképesítést. Egyetemi tanulmányait a Nehézipari Műszaki Egyetemen végezte termelési rendszerek szakon. 1987-től a General Electric hajdúböszörményi Vákuumtechnikai alkatrész és gépgyárában dolgozott mint információs rendszer fejlesztő. 1989-től a Debreceni Egyetem Műszaki Kar szervezés tanszékén tanársegédként, 1996-tól adjunktusként informatikát és termelésmenedzsment tantárgyakat oktatott. Közben a Miskolci Egyetemen számítógépes tervező szakmérnöki oklevelet kapott 1994-ben. 2006-ban PhD tudományos fokozatot szerzett katonai műszaki tudományok területén a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. 2009-ben a vezetésével újjászerveződött Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Mechatronikai tanszék. Mechatronikai mérnök alapszakot, mesterszakot létesített munkatársaival Debrecenben magyar és angol nyelven. 2012-ben Informatika Tudományokból a habilitált a Debreceni Egyetemen. 2017-ben megalapította Debrecenben a Hivatásos Repülőgép-vezetői angol nyelvű alapszakot valamint a magyar nyelvű Légijármű üzemeltető szakirányú továbbképzési szakot. 2009-től az Erciyes University Törökország vendég professzora, 2010-től a Nagyváradi Egyetem vendégoktatója.

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területe a mechatronika, és a robottechnika, sorozatban gyártott termékekminőségirányítása, minőségmenedzsment. Kutatásai során részt vett a General Electric részére fejlesztett spirál minősítő rendszer tervezésében és kivitelezésében, valamint a új minőségmódszereket dolgozott ki közfeladatokat ellátó szervezetek részére.

Több mint kettőszáz tudományos közlemény szerzője vagy társszerzője, ebből öt könyv/monográfia/könyvfejezet. Munkáit elsősorban magyar és angol nyelven adja közre.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Szerzőtársaival Országos Tudományos tanulmányírói pályázaton kiemelt I. díjat kapott 2003-ban.
  • A Magyar Innovációs Szövetség által adományozott Harsányi István díjat kapott 2007-ben.
  • Magyar Arany érdemkereszt 2017-ben.

Főbb publikációk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Magyar Innovációs szövetség oldala