Husi Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dr. Husi Géza
Született 1962. december 20. (55 éves)
Debrecen
Nemzetisége magyar
Házastársa Dr. Litkei Andrea Magdolna
Foglalkozása gépészmérnök,
számítógépes tervezőmérnök,
mechatronikai mérnök
Díjak Harsányi István-díj (2007)
Kitüntetései Magyar Arany Érdemkereszt (2017)

Husi Géza (Debrecen, 1962. december 20.) Harsányi István-díjas magyar gépészmérnök, számítógépes tervezőmérnök, mechatronikai mérnök, egyetemi docens, a Magyar Tudományos Akadémia VI. Műszaki Tudományok Elektrotechnikai Tudományos Bizottság tagja. Kutatási területe a mechatronika, és a robottechnika. 2008-tól a Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Mechatronikai (korábban Villamosmérnöki és Mechatronikai) tanszék vezetője, a debreceni mechatronikai mérnök szak alapítója.

Életútja[szerkesztés]

Debrecenben a Landler Jenő (ma Brassai]) szakközépiskolában érettségizett 1981-ben és kapott elektronikai műszerész szakképesítést. Egyetemi tanulmányait a Nehézipari Műszaki Egyetemen végezte termelési rendszerek szakon. 1987-től a General Electric hajdúböszörményi Vákuumtechnikai alkatrész és gépgyárában dolgozott mint információs rendszer fejlesztő. 1989-től a Debreceni Egyetem Műszaki Kar szervezés tanszékén tanársegédként, 1996-tól adjunktusként informatikát és termelésmenedzsment tantárgyakat oktatott. Közben a Miskolci Egyetemen számítógépes tervező szakmérnöki oklevelet kapott 1994-ben. 2006-ban PhD tudományos fokozatot szerzett katonai műszaki tudományok területén a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. 2009-ben a vezetésével újjászerveződött Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Mechatronikai tanszék. Mechatronikai mérnök alapszakot, mesterszakot létesített munkatársaival Debrecenben magyar és angol nyelven. 2012-ben Informatika Tudományokból a habilitált a Debreceni Egyetemen. 2017-ben megalapította Debrecenben a Hivatásos Repülőgép-vezetői angol nyelvű alapszakot valamint a magyar nyelvű Légijármű üzemeltető szakirányú továbbképzési szakot. 2009-től az Erciyes University Törökország vendég professzora, 2010-től a Nagyváradi Egyetem vendégoktatója.

Munkássága[szerkesztés]

Fő kutatási területe a mechatronika, és a robottechnika, sorozatban gyártott termékekminőségirányítása, minőségmenedzsment. Kutatásai során részt vett a General Electric részére fejlesztett spirál minősítő rendszer tervezésében és kivitelezésében, valamint a új minőségmódszereket dolgozott ki közfeladatokat ellátó szervezetek részére.

Több mint kettőszáz tudományos közlemény szerzője vagy társszerzője, ebből öt könyv/monográfia/könyvfejezet. Munkáit elsősorban magyar és angol nyelven adja közre.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Szerzőtársaival Országos Tudományos tanulmányírói pályázaton kiemelt I. díjat kapott 2003-ban.
  • A Magyar Innovációs Szövetség által adományozott Harsányi István díjat kapott 2007-ben.
  • Magyar Arany érdemkereszt 2017-ben.

Főbb publikációk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Magyar Innovációs szövetség oldala