Hrotkó Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hrotkó Károly
Született1952. március 3.
Hajdúnánás
Foglalkozásakertészmérnök, egyetemi tanár
SablonWikidataSegítség

Hrotkó Károly (Hajdúnánás, 1952. március 3.– ) magyar kertészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora (2004).

Élete[szerkesztés]

1952. március 3-án született Hajdúnánáson. Első munkahelye 1977 és 1978 között a Sasad Kertészeti Mgtsz., ahol kultúravezető kertészmérnök volt. 1978-ban került a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemre, ahol két évig a Faiskolai Termesztési Tanszék tanszéki mérnöke lett, 1980-ban egyetemi tanársegédnek, 1984-ben egyetemi adjunktusnak, 1989-ben pedig egyetemi docensnek nevezték ki; munkahelye időközben átkerült a Gyümölcstermesztési Tanszékhez.

1990 és 1995 között Bálint János dékán tudományos és gazdálkodási dékánhelyettese volt az egyetem Kertészeti Karán. 1998-ban öt évre tanszékének tanszékvezető-helyettese lett, a következő évben pedig egyetemi tanári kinevezést kapott a Budapesti Corvinus Egyetem Gyümölcstermő Növények Tanszékén. 2008. augusztus 1-jével a Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékre került, ahol 2008. október 1-től 2016. szeptember 30-ig tanszékvezető is lett. Ezzel párhuzamosan négy éven át, 2010. október 1-től 2014. november 30-ig a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának dékáni címét is viselte. Faiskolai műszaki szakértőként és igazságügyi műszaki szakértőként is tevékenykedik.

Kutatási és oktatási tevékenysége[szerkesztés]

Fő kutatási és oktatási szakterülete a faiskolai termesztés, illetve a fásszárú gyümölcsök és dísznövények szaporításbiológiája; ezen belül az oltás, az alany-nemes kölcsönhatások értékelése, az alanyhasználat és intenzív művelési rendszerek fejlesztése, alanynemesítés és a faiskolai technológia fejlesztése. Nemesítője, illetve honosítója 19 államilag minősített alanyfajtának. Tárgyfelelősként oktatott főbb tantárgyai: alanyhasználat, alanykutatás módszerei, faiskolai termesztés, fás növények szaporításbiológiája, gyümölcsfaiskola, szaporodás- és szaporításbiológia; részt vesz az angol és német nyelvű szakmai oktatásban is.

Szervezeti tagságai[szerkesztés]

Számos hazai és nemzetközi tudományos szervezet tagja. Több cikluson át elnöke volt a Nemzetközi Kertészeti Tudományos Társaság (ISHS) Alanynemesítési és Értékelési Munkabizottságának, valamint a Magyar Kertészeti Tudományos Társaságnak. 2011-ben a földművelésügyi miniszter tanácsadó testületeként működő Agrárgazdasági Tanács tagja, 2013-ban pedig az Agrárgazdasági Igazságügyi Szakértői Testület tagja is lett. Az Agrártudományi Habilitációs Bizottság teljes jogú külső tagja. Hét külföldi és egy hazai folyóirat (a Kertgazdaság) szerkesztőbizottsági tagja, utóbbiban a faiskolai rovat vezetője és 2011-től a folyóirat főszerkesztője.

Művei[szerkesztés]

Mintegy 450 tudományos közleménye jelent meg nyomtatásban, tekintélyes számú szakkönyv és egyéb publikáció szerzője.

Díjai, szakmai elismerései[szerkesztés]

  • A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kiváló Dolgozója (1989)
  • A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Érdemes Dolgozója (1996)
  • Széchenyi Professzori Ösztöndíj (2000-2003)
  • Újhelyi Imre-díj (2008)
  • Diploma of Excellence (a Román Kertészeti Társaság elismerő oklevele, 2011).
  • Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2015)
  • China Friendship Award (a Kínai Népköztársaság kormányának kitüntetése, 2015)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]