Bálint János (kertészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bálint János
Életrajzi adatok
Született1946. augusztus 23. (75 éves)
Gyöngyös
Ismeretes mint kertészmérnök
SzüleiBálint György, Bognár Anna
Iskolái Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem

Bálint János (Gyöngyös, 1946. augusztus 23. –) magyar kertészmérnök, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem több ciklusban is megválasztott dékánja.

Élete[szerkesztés]

1946-ban született, Bálint György kertészmérnök és első felesége, Bognár Anna könyvtáros fiaként.[1] Egyetemi tanulmányait 1964 és 1969 között végezte a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem jogelődjén, ahol kertészmérnöki oklevelet szerzett. Első munkahelye egy állami gazdaság volt, ahol két évet dolgozott, agronómusként. 1971 és 1973 között a németországi Jork gyümölcstermesztési kutató intézetének kutatójaként dolgozott, majd 1973-tól 1975-ig a kecskeméti Kertészeti Főiskola főiskolai adjunktusa volt.

1975-ben szerzett egyetemi doktori címet a Kertészeti Egyetemen, ettől kezdve az egyetem oktatójaként dolgozott. 1988-ban lett a növénytermesztési és kertészeti tudományok kandidátusa. 1990-ben a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Karának dékánjává választották – e tisztséget 1997-ig töltötte be –, a Kertészeti Üzemtan Tanszéknek pedig 1991-ben lett a tanszékvezetője, amely címet két teljes évtizeden át, 2011-ig viselte.

Fő kutatási területei az agrármenedzsment, a mezőgazdasági üzemtan, a kertészeti munkaszervezés és ergonómia, a vidékfejlesztés, illetve a vidékfejlesztési menedzsment és marketing.

Munkásságát 2006-ban Pro Facultate Horticulturae elismeréssel, 2010-ben pedig a Budapesti Corvinus Egyetem Aranyérmével ismerték el.

Művei[szerkesztés]

Publikációs listáján százas nagyságrendben találhatók szakkönyvek és tankönyvek, könyvfejezetek és különösen szakcikkek. Írásainak jellemző témái az ökonómia és az ergonómia a kertészeti termesztés legkülönfélébb munkafázisaiban és munkaterületein, ültetvények és munkafolyamatok racionalizálása, a számítógépek alkalmazása a kertészetben, illetve más üzemtani, ergonómiai és optimalizálási problémák. Sok publikációját jegyzi angol és német nyelven.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]