Hoverla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hoverla
A Hoverla
A Hoverla

Magasság 2061 m
Hely  Ukrajna, az Ivano-frankivszki terület és Kárpátalja határa
Hegység Csornahora, Keleti-Kárpátok
Relatív magasság 1300 m
Elhelyezkedése
Hoverla (Kárpátok)
Hoverla
Hoverla
Pozíció a Kárpátok térképén
é. sz. 48° 10′, k. h. 24° 34′Koordináták: é. sz. 48° 10′, k. h. 24° 34′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hoverla témájú médiaállományokat.

A Hoverla (ukránul Говерла, régi magyar nevén Hóvár) hegycsúcs Kárpátalja és az Ivano-frankivszki terület határán, a Csornahorában, a Máramarosi-havasokban. Magassága 2061 méter, ezzel az Ukrán-Kárpátok és egyúttal Ukrajna legmagasabb csúcsa. 1939. március 15. és 1940. augusztus 30. között Magyarország legmagasabb pontja volt.

A Hoverla az utóbbi években az ukrán politika egyik szimbolikus elemévé vált. A nemzeti és hazafias politikai erők kedvelt célpontja, akik számára a Hoverla a nemzeti függetlenség egyik jelképe. Többször volt helyszíne politikai tömegrendezvényeknek. Évek óta nyáron népes kísérete társaságában felmegy a csúcsra az egyébként szenvedélyes hegymászó Viktor Juscsenko.

Kilátás a Hoverláról az Ivano-frankivszki területen fekvő Kárpáti Nemzeti Parkra

Földrajz[szerkesztés]

Mai kúpos formája a pleisztocén korszakot követő olvadás során alakult ki. Szubalpesi klímája van a rá jellemző növényzettel. A hegy lábát fenyőerdő borítja, fölötte törpefenyő és boróka nő. A legfelső kúpos részét havasi fő borítja, amelyet helyenként a kőomlások csíkjai tagolnak. A hegycsúcsot még a nyár elején is hó borítja, amely július végére olvad el teljesen, és szeptember-október környékén már ismét előfordulhat hóesés. A Hoverla lábánál ered a Prut folyó.

Csúcsforgalom a hegytetőn

Turizmus[szerkesztés]

A 19. század végétől kedvelt galíciai kirándulóhely. Az első kijelölt turistautat 1880-ban nyitották meg. A hegycsúcs Kőrösmezőről és Vorohtáról érhető el legkönnyebben. A legkedveltebb útvonal Vorohta felől közelíthető meg, gépkocsival közvetlenül a hegy lábáig lehet eljutni. A jelzett turistaösvényeken 2-3 órás gyaloglás után, körülbelül 700 méteres szintkülönbséget leküzdve lehet feljutni a csúcsra, ahol több emlékoszlop, kereszt és emléktábla található.