Hollandia közszolgálati médiarendszere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hollandia közszolgálati médiarendszere (hollandul: Nederlandse Publike Omroepbestel) több közszolgálati rádió és televíziótársaságot foglal magában. Ezeket a társaságokat az NPO (Nederlandse Publike Omroep) vezeti, ami mint kormányzati szervként működik. Jelenlegi működése a 2008-ban hozott médiatörvény alapján történik, amely megszabja hogy a közszolgálati médiumok vezetését az NPO igazgatósága végezheti.[1]

Áttekintés[szerkesztés]

A többi ország közszolgálati médiájával ellentétben a holland se nem országos alapon (mint a BBC, France Télévisions), se nem föderatív alapon (mint az ARD, SRG SSR), se nem kormányzati és tagok támogatásából nem működik (mint a PBS), hanem különböző alulról jövő kezdeményezések nyomán alakult ki. A közszolgálati média különböző szervezetek együttműködéséből jött létre, ez a szervezeti felépítés a Hollandiában jellemző pillarizáció nyomán alakult ki a 20. század első felében.[2] Ennek értelmében a holland társadalom különböző vallási (katolikusok és protestánsok főképp) és politikai irányzatainak megvoltak a saját szervezetei, oktatási intézményei, újságjai, szakszervezetei, sportegyesületei és közszolgálati műsorszórója, amik egymás mellett párhuzamosan léteztek.

A legfőbb cél, hogy a kulturálisan sokszínű holland társadalom minden társadalmi csoportja képviseltesse magát. A különböző médiumnak kiosztott műsoridők aránya megegyezik az egyes társadalmi szervezetek tagjainak számarányával. 2000 óta a rendszer az adófizetők támogatásából működik, felváltva az előfizetői díjon alapuló finanszírozást. A közmédiumokban a reklámidők hosszát 1967 óta törvény szabályozza.

Története[szerkesztés]

(1920-1960)[szerkesztés]

Az 1920-as évek kezdetén a holland közszolgálati média különböző szervezetek műsorszóróiból jött létre, amik különböző vallások és ideológiák mentén jöttek létre. Ez a különbözőség a pillarizáció értelmében úgy működött, hogy a protestánsoknak, katolikusoknak, szocialistáknak és liberálisoknak mind megvolt a saját iskoláik, egyházuk, sportegyesületeik, szakszervezeteik, kórházaik és politikai pártjaik. Hollandiában 1920-ban jött létre a Hilversum 1 nevű rádióhálózat. Ezt a rádió állomást a különböző ideológián alapuló szervezetek alapították: a liberális AVRO műsorszóró megalapította a HDO (Hilversumsche Draadlooze Omroep) nevű rádióadót. Műsorait az Észak-Hollandban levő Huizen város rádióadótorony közvetítette.

A műsoridőt a különböző vallási és politikai alapon szerveződő rádiós műsorszóróknak bérbe adták: a protestáns NCRV, a katolikus KRO, a szocialista VARA és a progresszív liberális VPRO társaságoknak.

1930-ban a kormány a két rádióállomáson egyforma hosszúságú műsoridőt szabott meg minden műsorszóró részére, így az AVRO, VARA és VPRO elvesztette addigi műsoridejének jelentős részét.

Hollandia náci megszállási ideje alatt bevezették az előfizetői díjat, a kormány sürgette a különböző műsorszórókat, hogy működjenek együtt és így megalakult a Nederlandse Radio Unie (Hollandiai Rádió Unió) és megkezdődtek a közös műsorok készítése. 1950-ben ez a szervezet volt az EBU egyik alapító tagja.

1951-ben kezdődött meg a televíziózás: létrehozták a Nederlandse Televisie Stichting (Holland Televíziós Alapítvány) társaságot, melynek a Nederland 1 és 1964-től a Nederland 2 csatornái voltak.

(1960-1990)[szerkesztés]

1967-ben egy új műsorszórókra vonatkozó törvényt hoztak, amiben meghatározták, hogy az aktuális, szórakoztató, kulturális és oktatási műsorokra az egyes műsorszórók tagjainak a számának arányában határozták meg a műsoridők arányát. Az új törvény egyúttal engedélyezte új műsorszórók közszolgálativá válását: az addigi illegálisan működő TROS és Veronica, illetve az evangélikus műsorszóró az EO is tagja lett a társaságnak, hogy a műsorkínálat sokszínűbbé válljon. A reklámbevételeket egy független szerv, a STER kezelte.

A Holland Rádió Unió (NRU) és a Holland Televíziós Alapítvány (NTS) egyesítésével létrejött az NOS (Nederlandse Omroep Stichting, magyarul: Holland Műsorszóró Alapítvány). A NOS feladata elsődlegesen a hír- és sportműsorok készítése volt illetve a teljes hollandiai közszolgálati médiarendszer adminisztratív vezetése és irányítása.

1988-ban született meg egy új médiatörvény, amelynek következtében többé nem volt kötelező a NOS alá tartozó műsorszóróknak, a NOS-tól beszerezni a műsor készítéséhez szükséges eszközöket. Erre a feladatra az NOB nevű magáncéget jelölték ki. A törvény egyben műsorkvótát határozott meg a műsorszóróknak, mely szerint az alábbi kvótákban kellett műsorokat készíteniük:

  • 25% hír- és információs műsorok
  • 25% szórakoztató és általános tematikájú műsorok
  • 20% kulturális műsorok
  • 5% oktatási műsorok

Egyben létrehozták a Holland Médiahatóságot (Comissariaat voor de Media), aminek feladata volt a magán és közszolgálati műsorok felügyelete és szabályozása is.

(1989-2000): A kereskedelmi televíziók megjelenése[szerkesztés]

1989-ben elindultak a kereskedelmi televíziók: 1989. október 2-án elindult az RTL Véronique csatorna, ami később RTL 4 lett. 1992-ben a kormány törvényben határozta meg a kereskedelmi televíziók számát, aminek következtében elindult az RTL 5 1993-ban. ennek következtében 1994-re az NOS nézettsége 85%-ról 50%-ra esett vissza. Veronica műsorszóró 1994-ban kilépett a közszolgálati médiarendszerből és az RTL csoport tagja lesz. 1996-ra az időközben létrejövő SBS társaság az RTL csatornáinak a térhódítása miatt, a közszolgálati média piaci részesedése 40%-ra csökkent. A közszolgálati műsorszórók bevételének a növelésére, növelték a reklámidőt. 1995-ben az NOS ketté vált: létrejött az NPS (Nederlandse Programma Stichting), aminek feladata a hír-, háttér- és sportműsorok készítése lett, az NOS pedig a kulturális- és gyermekműsorokért lett felelős.

Az NOS addigi vezetését megszüntették és egy két-háromfős testületet hoztak létre. A testület feladata a stratégiai terv kidolgozása volt illetve a közmédia képviselete volt külső helyszíneken. A műsorok koordinálásának és készítésének a feladata átkerült a rádiós és televíziós műsorszórókhoz. A műsorszóró társaságok beleszólást kaptak a felügyelő bizottság munkájába.

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Alapító tagok[szerkesztés]

Az alábbi 8 műsorszórók műsorokat készítenek:[3]

  • AVROTROS (Algemene Vereniging Radio Omroep – Televisie en Radio Omroep Stichting, magyarul: Általános Rádió Műsorszóró Társaság – Televíziós és Rádiós Műsorszóró Alapítvány): A legrégebb óta működő társaság, melynek feladata a szórakoztató műsorok és a szabadság eszméiségének terjesztése, ez utóbbi a társaság liberális gyökerének köszönhető.
  • BNNVARA: (Bart's Neverending Network és Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs, magyarul: Rádióamatőr Munkások Szervezete),a BNN egy szervezet, amit Bart de Graaff műsorvezető alapított. A műsorkínálat a fiatal közönséget célozta meg: popzenei és popkultúrális műsorokkal. VARA egy balközép munkáspárti kötődésű társaság, amelynek legnépszerűbb műsora a De Wereld Draait Door (A Föld megbolondult)
  • EO (Evangelische Omroep, magyarul: Evangélikus Műsorszóró): Protestáns műsorszóró társaság, mely főleg evangélikus műsorokat készít.
  • KRO-NCRV (Katholieke Radio Omroep és Nederlandse Christelijke Radio Vereniging, magyarul: Katolikus Rádió Társaság és Hollandiai Keresztény Rádió Egyesület): A KRO egy katolikus műsorszóró, amely nevével ellentétben világi műsorokat készít és szellemisége inkább liberális. NCRV a fő keresztény műsorszóró, mely felekezetileg a Holland református egyházhoz és politikailag a Kereszténydemokrata Tömörülés párthoz áll közel.
  • MAX: Műsorszóró, ami az 50 éven felüli célcsoportnak készít műsorokat.
  • PowNED (Publieke Omroep Weldenkend Nederland En Dergelijke, magyarul: Jól Gondolkodó Hollandok és a Lájkolók Műsorszórója ): Egy 2010-ben alapított műsorszóró, amely a Z generációba tartozó közönségnek készít műsorokat. A műsorszóró a Geenstijl.nl politikai-közéleti blog alapján jött létre.
  • VPRO: (Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep, magyarul: Szabadelvű Protestáns Rádió Társaság): Progresszív liberális szellemiségű műsorszóró, mely főleg értelmiségi réteg műsorokat készít.
  • WNL: (Wakker Nederland, magyarul: Ébredő Hollandia), A De Telegraaf napilap által alapított műsorszóró, amely a Szabadságpárthoz áll közel.

Feladat-alapú tagok[szerkesztés]

Az 1988-ban elfogadott médiatörvény szerint két közszolgálati műsorszóró működik az országban:

  • NOS (Nederlandse Omroep Stichting, magyarul: Holland Műsorszóró Alapítvány): parlamenti tudósításokat, hír és háttérműsorokat készít. A NOS felel a legnézettebb televíziós hírműsor a NOS Journaal készítéséért. 2002-ig a NOS volt Hollandia képviselője az EBU-ban, ezt a feladatot az NPO vette át.
  • NTR: 2010-ben alapított műsorszóró, ami kulturális, oktatási, gyermek műsorokat készít.

Egyéb tagok[szerkesztés]

Televíziós csatornák[szerkesztés]

Országos[szerkesztés]

Csatorna neve Tematika Indulás dátuma Logó
NPO 1 hírek, aktuális műsorok, sportközvetítések, nemzeti főadó 1951. október 2.
NPO 2 művészet, kultúra, hírek, politikai háttérműsorok 1964. október 1.
NPO 3 ifjúsági és innovatív műsorok 1988. április 4.

Digitális[szerkesztés]

Csatorna neve Tematika Indulás dátuma Logó
NPO 1 Extra Szórakoztató és archív műsorok 2006. december 1.
NPO 2 Extra Dokumentumfilmek, művészeti és kulturális műsorok 2006. szeptember 1.
NPO Zappelin Xtra Mesecsatorna 2009. május 30.
NPO Nieuws Hírműsorok 2004. december 1.
NPO Politiek Parlamenti tudósítások 2006. november

Nemzetközi[szerkesztés]

Csatorna neve Tematika Indulás dátuma Logó
BVN Műholdon sugárzott csatorna, amely a világ hollandjainak és flamandjainak sugároz műsorokat 1996. július 1.

Rádiós csatornák[szerkesztés]

Országos[szerkesztés]

Csatorna neve Tematika Indulás dátuma Logó
NPO Radio 1 hírek, aktuális műsorok 1985; (1947, mint Hilversum 2)
NPO Radio 2 felnőtteknek szóló popzenei műsorok 1985 (1947, mint Hilversum 1)
NPO 3FM fiataloknak szóló pop, dance, rock zenei műsorok 2014 (1965, mint Hilversum 3)
NPO Radio 4 klasszikus zene 2014 (1975, mint Hilversum 4)
NPO Radio 5 időseknek szóló műsorok, popzenei, beszélgetős műsorok; minden este vallási műsorok 2006 (1983, mint Hilversum 5)
NPO Radio Soul & Jazz soul, jazz és világzenei műsorok 2006 (mint NPO Radio 6)

Hollandia közszolgálati műsorszóróinak Magyarországon is ismert műsorai[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dutch public broadcasting system című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Veelgestelde vragen: Welke rol speelt de NPO als organisatie binnen het Nederlandse omroepbestel?. [2013. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 4.)
  2. Egység a sokféleségben- Részletek Hollandia politikai kultúrájából. [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  3. Omroepen, netten en zenders. [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 4.)

Források[szerkesztés]