A hetedik út titka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A hetedik út titka
De Zevensprong - Cor van Rijn, Joost Prinsen, Marijke Merckens, Czeslaw de Wijs, Peter Bos & Kitty Janssen.png
Műfaj ifjúsági sorozat

Alkotó Karst van der Meulen
Rendező Karst van der Meulen
Főszereplő Peter Bos
Czeslaw de Wijs
Ferd Hugas
Marijke Merckens
Kitty Janssen
Cor van Rijn
Zeneszerző Tonny Eyk

Ország Hollandia
Nyelv holland
Évadok 1
Epizódok13
Gyártás
Forgatási helyszín
  • Achterhook
  • Ruurlo
Részenkénti játékidő 30 perc
Sugárzás
Eredeti adó NCRV
Eredeti sugárzás kezdete1982. szeptember 30.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A hetedik út titka témájú médiaállományokat.

A hetedik út titka (hollandul De Zevensprong) egy holland ifjúsági sorozat volt az 1980-as években, amely az azonos című ifjúsági regény (1966) alapján készült el. A történetet Tonke Dragt írta, a sorozatot Karst van der Meulen készítette. A könyvből hangoskönyv is készült, melyet Jeroen Willems olvasott fel, valamint musical is készült belőle, Menno Bentvelddel a főszerepben.

A sorozat 1982-ben készült el, 13 részt forgattak le, mintegy fél órás epizódokkal. Hollandián kívül Németországban 1984-ben (Das Geheimnis des siebten Weges) és 1987-ben Magyarországon is vetítették.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!
A hetedik utat jelző tábla

A történet egy általános iskolai tanár, Frans van der Steg, és egy gyerek, Geert-Jan történetét követi végig, akinek muszáj elmenekülni a bácsikája, Grisenstijn gróf kezei elől.

Geert-Jan a Trappenhuisnak nevezett házban lakik a bácsikájával és sosem volt kapcsolatban más gyerekekkel. A bácsikája „bezárta” őt, mert Gregorius gróf új írásában az áll, hogy a házban egy kincs rejtezik (amely az első Grimbold gróf idejéből a keresztes hadjáratokból származik). A gróf azt akarja, hogy Geert-Jan találja meg a kincset.

A kastélyon kívül egy kis csoport is tud a kincs létezéséről, és arról is, hogy Geert-Jan be van zárva a kastélyba. Elhatározzák, hogy kiszabadítják Geert-Jant. A vezetőik: Rosmarijn kisasszony (aki annak idején Geert-Janról gondoskodott, amikor az még gyerek volt), Jan Thomtidom mágus, Roberto, Iwan, Willemijn néni, Jan Toereloer kocsis és Frans van der Steg tanár úr. A tanár úr osztályából való gyerekekkel együtt próbálják megfejteni a rímes üzeneteket, amelyek Gregorius gróf írásaiból valók.

A hét ugrás (a sorozat eredeti címe magyarul) maga egy kereszteződés, ahol hét út fut össze és nem tartozik a kastélyhoz. A sorozatban ezt a helyszínt használták a nyitó- és zárójelenetben.

Az írásokban meg van említve: A kincs képes szavakkal beszélni. Próbáld meg, ó gyerek és gyerekek-gyerekek-gyerekinek gyereke ezetek a rímeket megérteni. Ezek a szavak a jelek: Egymagában nem talál meg és egy létra mutat meg engem. Ezek a szavak a jelek: Minden gyerek a te barátod, ismerd meg az ellenséget, hogy ellenállj. Ezek a szavak a jelek: Az idegen, aki megköti a sárkányt, az mehet végig a hét úton. Zöld ruhának kell a mondást mondania, zöld szemnek kell a kulcsot megtalálnia, zöld hajnak kell a sárkányt legyőznie.

Szereplők[szerkesztés]

A filmsorozatban a következők szerepeltek:

A sorozatot Achterhoekban, Közép-Hollandiában vették fel, Ruurlo (a hét út), Gelselaar (a kisasszony háza), Markvelde (az iskola épülete) és Lochem (a tanár háza) falvakban. A sorozat 2006-ban megjelent DVD-n is.

Hivatkozások[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Commons:Category:De zevensprong
A Wikimédia Commons tartalmaz A hetedik út titka témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk részben vagy egészben a De Zevensprong (boek) című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Lábjegyzetek[szerkesztés]