Ugrás a tartalomhoz

Holdkorsó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Átírási segédlet
tal hangari / pekcsa teho
Koreai átírás
Hangul달항아리 / 백자대호
Handzsa– / 白磁大壺
McCune–Reischauertal hangari /paekcha taeho
Átdolgozottdal hangari / baekja daeho

A holdkorsó a 17. és 18 században Csoszonban gyártott fehér porcelán korsófajta, melynek alakja és tejfehér máza a teliholdra emlékeztet, innen kapta a nevét. Rizs, szójaszósz, alkoholos italok tárolására használták, de vázaként is funkcionálhatott. Általában az alsó és felső részét külön formázta meg a fazekas, majd összeolvasztotta a két részt, emiatt – és mert magassága meghaladta a 40 centimétert – sokszor deformálódott égetés közben. Az aszimmetrikus alakot nem vélték hibának abban a korban, hanem a természet rendjének tartották. A forma és a szín egyszerűsége beleillett a kor neokonfuciánus értékrendjébe. Összesen 20 darab ilyen korsó maradt fenn. A holdkorsó több művészt is megihletett, köztük például Bernard Leacht, Lucie Rie-t és Kim Hvangit (김환기).[1][2][3][4]

Források[szerkesztés]

  1. The Korean Moon Jar. British Museum. [2016. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 29.)
  2. Seo Dong-shin: White Moons Rise on Chosun Porcelains. artseoul.net. [2012. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva].
  3. 백자달항아리 (koreai nyelven). Doosan Encyclopedia. (Hozzáférés: 2016. december 29.)
  4. 노형석. „묵향속의 우리 문화유산 - (29) 백자 달 항아리”, The Hankyoreh, 2005. augusztus 17.. [2017. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2016. december 29.) (koreai nyelvű) 

További információk[szerkesztés]