Hirschler Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hirschler Imre
Hirschler Imre.jpg
Született 1906. november 1.
Győr
Elhunyt 1989. február 27. (82 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása szülész-nőgyógyász,
kórházi főorvos,
orvostörténész,
szakíró
A Wikimédia Commons tartalmaz Hirschler Imre témájú médiaállományokat.

Hirschler Imre (Győr, 1906. november 1.Budapest, 1989. február 27.) magyar szülész-nőgyógyász, kórházi főorvos, több szakmai tanulmány és népszerű ismeretterjesztő mű szerzője.

Pályája[szerkesztés]

Budapesten végezte középiskolai tanulmányait. Országos tanulmányi versenyen a görög nyelv díjazottjaként felvételt nyert az Orvostudományi Egyetemre. 1930-ban diplomázott, majd a Szabolcs utcai kórház I. Belosztályára került, és a Szabolcs utcai kórházban a szülészeti és nőgyógyászati osztályon szerzett szakképesítést.

1945 után előbb a Szent Rókus Kórháznak, majd 1946-tól az Uzsoki utcai Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának volt osztályvezető főorvosa. 1950-től 1975-ig, nyugdíjba vonulásáig a Központi Állami Kórház[1] szülészeti és nőgyógyászati osztályát vezette.

Több nemzetközi szakmai rendezvényen tartott referátumokat elsősorban a nővédelem és a születésszabályozás témaköreiben. Párizsban az első szexológiai szimpózium előadója volt. Mint orvostörténész is jelentős. Markusovszky Lajosról és Semmelweis Ignácról szóló tanulmányai forrásértékűek.

Hirschler Imre jelentős ismeretterjesztő tevékenységet folytatott: nevéhez fűződik a hatvanas-hetvenes évek legnépszerűbb nemi felvilágosító könyveinek megjelenése. Az első ízben 1958-ban, majd számos további alkalommal kiadott A nők védelmében c. mű összesen több mint félmillió példányban került a boltokba.

Több éven át tagja volt a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének, a Magyar Nőorvosok Társasága Vezetőségének, az Orvosi Hetilap szerkesztőbizottságának, valamint az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete vezetőségének. Munkásságát számos szakmai és állami kitüntetéssel honorálták.

Főbb művei[szerkesztés]

  • A nők védelmében (Bp., 1958)
  • Amíg az ember megszületik (Bp., 1960)
  • Szülőszoba, tessék belépni! (Bp., 1980)
  • Nem csak nőkről - nem csak nőknek (Bp., 1984)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A „Kútvölgyi”

Források[szerkesztés]