High Speed 2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
High Speed 2
A High Speed 2 útvonala
Nyomtávolság:1435 mm
Feszültség:25 kV 50 Hz ~
Maximális sebesség:400 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz High Speed 2 témájú médiaállományokat.
0 London
? Glasgow / Edinburgh

A High Speed 2 egy tervezett belföldi nagysebességű vasútvonal Angliában, mely Londonból kiindulva érintené Birminghamet is. A vonal végállomása Glasgow vagy Edinburgh lesz. A vasút normál nyomtávú, kétvágányos, 25 kV 50 Hz-cel villamosított, 400 km/h sebességre lesz alkalmas, de a vonatok tervezett menetrendszerű sebessége csak 362 km/h lesz. A vasút tervezett átadása 2025.

Története[szerkesztés]

2008-ban még elképzelhetetlen lett volna, azonban 2009-ben már válság ellenére is három párti konszenzus látszik kibontakozni a High Speed 2 (HS2) szükségességéről. A nyomvonalat az azonos nevű tervezőiroda 2010 elejére készíti el, azután kezdődhet a társadalmi vita. A vonal Londonból (Heathrow esetleges érintésével) északnyugat fele West Midlands / Birmingham felé vezetne a vonal, és utána bármerre is folytatódik, hosszú távon Glasgow-ba és Edinburgh-ba is el kell érnie. A Transport Politicon megjelent egy S alakú vonal: a liverpooli elágazástól eltekintve egyetlen vonalra van felfűzve Nagy-Britannia összes nagyvárosa.

A technológia várhatóan a francia TGV-re alapul majd (a Maglev minden országban felmerül, de igazából sehol nincsen értelme, ahol már léteznek hagyományos vasútvonalak a belvárosokban), legalább 300 km/h lesz a pálya sebessége, kétszintes vonatokra méretezett űrszelvényben és a világon elsőként eleve négy vágánynak elegendő pályában gondolkoznak. Mindezt Guillaume Pepy, a francia vasút elnökének javaslatára, aki úgy fogalmazott, tanulnia kell Nagy-Britanniának Franciaország "hibáiból", és nem szabad alábecsülnie a HSL-ek sikerét, és akár 360 km/h-ra és nagysebességű teherszállításra is érdemes lenne gondolni. Franciaországnak ugyanis mind a délkeleti, mind a vadonatúj LGV Est Párizs-Strasbourg vonalon kapacitást kell bővítenie, ami csak új, párhuzamos pályákkal lesz megoldható.

Nagy siker, hogy sikerült a belföldi nagysebességű vasút témáját beemelni a mindennapi brit közbeszédbe.[forrás?]

Kiemelkedő szerepe van a HS2-ben Lord Andrew Adonisnak, a brit közlekedési miniszternek. A bevallottan vasútbarát Adonis kitartóan lobbizik a HS2-ért, olyannyira, hogy az ellenzéki pártok árnyékminisztereivel is sikerült egyezségre jutnia az alapelvekben. A fenti két vasútvonalra hivatkozva támogatja az új építést, úgy fogalmazott: "Nagy-Britannia találta fel a vasutat és exportálta a világnak. Nagyszerű lenne, ha a 21. században vezető szerepünk lehetne a nagysebességű vasútban".

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:High Speed 2
A Wikimédia Commons tartalmaz High Speed 2 témájú médiaállományokat.