Hertfordi Henrik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herfordi Henrik
Életrajzi adatok
Született

Herford
Elhunyt

Minden
Ismeretes mint történetíró
Nemzetiség német
Pályafutása
Szakterület történettudomány
Jelentős munkái Emlékezetre méltó dolgok könyve (Liber de rebus memorabilioribus)

Herfordi Henrik (latinul: Henricus de Hervordia, németül: Heinrich von Herford), (Herford, 1300 körül – Kloster St. Pauli (Minden), Minden, 1370. október 9.) latin nyelven író középkori német domonkos rendi szerzetes, krónikás és teológus.

Élete[szerkesztés]

Herfordban született, Vesztfáliában, és valószínűleg az itteni kolostorban is tanult. A rendbe Mindenben lépett be, ahol az Emlékezetre méltó dolgok könyve (Liber de rebus memorabilioribus) című művében egy világkrónikát adott, összegyűjtve és felhasználva az Eusebiustól a saját koráig élt keresztény krónikaírókat. A mű IV. Károly koronázásával zárul, 1355-ben. Írt még teológiai műveket is Catena aurea in decem partes distincta, illetve De Conceptione Virginis gloriosae címen.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Henry of Herford című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Magyar nyelvű források[szerkesztés]

  • Szántó Konrád: A katolikus egyház története. Budapest: Ecclesia. 1987. ISBN 9633634814  
  • Klaniczay Gábor (szerk.): Európa ezer éve: a középkor I-II. Budapest: Osiris. 2005. ISBN 9633898196  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]