Hermann August Seger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hermann August Seger
Seger.gif
Született 1839. december 26.
Posen
Elhunyt 1893. október 30.
(53 évesen)
Berlin
Állampolgársága porosz
Nemzetisége német
Foglalkozása vegyész, keramikus

Hermann August Seger (Posen, 1839. december 26.Berlin, 1893. október 30.) német keramikus.

Élete[szerkesztés]

Seger-márkajelzés (használva 1892-től)
Váza 1900-ból (Königliche Porzellan Manufaktur Berlin - modellszám: 17852 M) Magassága: 17 cm. Seger-porcelán, oxblood máz

Miután Rostockban megkapta doktori címét, kifejlesztette az agyagszerkezet vizsgálatának alapjait és rendszerezte a kerámia-alapanyagokat tulajdonságaik szerint (Seger-formula). Kifejlesztette a róla elnevezett Seger-gúlát.

1878-ban megalapította és első vezetője lett a berlini Királyi Porcelánmanufaktúra Kémiai és Műszaki Kutató Intézetének. Kialakított egy lágy porcelánt, melyet 1880-ban szabadalmaztatott és 1892-től gyártatott. Ez a Seger-porcelán. Ez egy, a kelet-ázsiai porcelánok mázainak utánzata, melyet alacsonyabb hőmérsékleten égetnek, így egy szivárványszínű mázat hozva létre. Porcelánmárkaként megkapta a "Sgr. P." KPM (Königliche Porzellan-Manufaktur) jelzetet. 1885-ben a porosz Vallási, Közoktatási és Egészségügyi Minisztérium tiszteletbeli professzori címmel tüntette ki Hermann Segert.

Habár Seger kémikus volt, munkadarabjai művészileg is elismertek voltak.

A Seger-gúla[szerkesztés]

Seger-gúlák használat után

Ezek MgO, CaO, Na2O, K2O, B2O3, Al2O3 és SiO2 különböző arányú keverékeiből készített, 600 °C és 2000 °C közötti tartományban, jól meghatározott hőmérsékleten lágyuló gúlák. Háromszög keresztmetszetűek és mintegy 5 cm magasak, különböző szám- és SK (Seger-Kegel, magyarul Seger-gúla) betűjelzéssel vannak ellátva. Mindegyik taghoz egy meghatározott lágyuláspont tartozik. A sorozat tagjainak lágyuláspontjai között 20-30 °C különbség van.

A vizsgálandó tűztérben több gúlát helyeznek el, mégpedig azokat, amelyeknek lágyuláspontja a várható hőmérséklet körül van. Annak a gúlának a lágyuláspontja adja a tűztér hőmérsékletét, amelynek csúcsa meghajlik, de nem olvad meg teljesen, úgyhogy még élei láthatók. Ezzel a módszerrel egész pontos hőmérsékletmérés nem végezhető.

Emlékezete[szerkesztés]

A Német Kerámiai Társaság Seger munkásságának emlékére alapította a Seger-emlékplakettet.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hermann August Seger című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • http://induljel.eu/tananyag/keramia.pdf
  • BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék: Tüzeléstechnika (jegyzet)