Henter Kálmán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henter Kálmán
Született1910. szeptember 25.
Hosszúfalu
Elhunyt1984. március 27. (73 évesen)
Marosvásárhely
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaorvos,
szemész
IskoláiRómai Katolikus Teológiai Líceum (–1928)
SablonWikidataSegítség

Henter Kálmán (Hosszúfalu, 1910. szeptember 25.Marosvásárhely, 1984. március 27.) erdélyi magyar orvos, szemész.

Életpályája[szerkesztés]

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumban érettségizett (1928), oklevelét a kolozsvári egyetemen nyerte (1935), ugyanott a szemészeti klinikán kezdte pályáját (1940–44). Az orvosi kar átköltözése után Marosvásárhelyen a Szemészeti Klinikán tanársegéd, adjunktus, 1957-től nyugalomba vonulásáig (1973) főorvos.

Szakközleményeit az Erdélyi Múzeum-Egyesület orvostudományi Értesítője, Orvosi Szemle, Oftalmologie s más hazai és külföldi folyóiratok, köztük a budapesti Szemészet közölte. Ezekben a hályogműtétek előkészítésével és technikájával, a szürke hályog kezelésével, e betegség korai megelőző terápiájával foglalkozott. Fugulyán Gergely és Simó Ferenc társszerzőségében eredeti módszert dolgozott ki a sympathiás szemgyulladás kezelésére, s azt más érhártyagyulladások esetében is jó eredménnyel alkalmazta. Több dolgozata a retinaleválásokat és a makulaszakadás konzervált szövettel történő befolyásolását tárgyalja. Leírta a szülészeti kora-újszülött osztályon észlelt, külső okokra visszavezethető, halmozottan előforduló zöld hályog formát és gyógyítását.

Társszerzője a Vasile Săbădeanu szerkesztésében megjelent Oftalmologia című jegyzetnek (Marosvásárhely 1952), valamint a Dumitru Manolescu gondozta Curs de oftalmologie című egységes tankönyvnek (1955).

Források[szerkesztés]