Henry Peach Robinson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henry Peach Robinson
Született1830. július 9.
Ludlow
Elhunyt1901. február 21. (70 évesen)
Royal Tunbridge Wells
Állampolgárságabrit
Foglalkozásafotográfus
A Wikimédia Commons tartalmaz Henry Peach Robinson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Henry Peach Robinson (Ludlow, 1830. július 9.Royal Tunbridge Wells, 1901. február 21.) angol fotográfus, a piktorialista fotográfia jelentős képviselője. A haldokló búcsúja (1856) című alkotása a 19. század egyik híres fotográfiája.

Élete[szerkesztés]

Henry Peach Robinson 1830-ban született az angliai Ludlow-ban, John Robinson, iskolaigazgató és Eliza Peach legidősebb gyermekeként. A ludlow-i Horatio Russell's Academy-ben járt iskolába. 13 évesen könyvkereskedőnek tanult. Több könyvkereskedéseknél dolgozik: 1850-ben Bromsgrove-ban Benjamin Maundnál, majd Londonban a Whittaker & Co-nál. Szabadidejében rajzol és fest.

1852-ben On the Teme Near Ludlow című festményét a Royal Academy-ben állították ki. Még ebben az évben ismerkedik meg a fényképezéssel, a Journal of the Photographic Society c. lapból szerzi ismereteit. Hugh Welch Diamonddal való találkozása után úgy dönt, hogy teljesen a fényképezésnek szenteli idejét. 1855-ben Leamington Spa-ban nyitja meg stúdióját, ahol portréfotózással foglalkozik. 1856-ban többekkel megalapítja a Birmingham Photographic Society-t. 1859-ben feleségül veszi Salina Grievest. 1864-re egészségi állapota erősen megromlott a fotózások és fényképkidolgozások során használt vegyszerektől, hogy fotóstúdióját be kellett zárni.

Londonba költözött. 1867-re egészségi állapota javult és ismét dolgozhatott, Tunbridge Wells-ben nyitott fotóstúdiót. Egy évvel később Nelson King Cherrill lett az üzlettársa. Bár több évig nem fotózott, de a fotográfiától arra az időre sem tudott elszakadni: 1868-ban jelent meg fő műve, a Pictorial Effect in Photography, Being Hints on Composition and Chiaroscuro for Photographers. Tanulmányában a fotográfia és a művészet kapcsolatáról értekezett. Úgy vélte, hogy a fotográfia a művészet egyik formája, melyre ugyanazok a közös értékek és elvek érvényesek mint a többi művészeti ágra.

Stúdiójukat 1871-ben átépítették, melynek új neve The Great Hall-Studio lett. 1870-ben a Royal Photographic Society alelnökének választották. Robinson és Cherrill 1875-ben különváltak, Robinson egészen 1888-ig dolgozott tovább fényképészként. A Royal Photographic Society-vel való nézeteltérések miatt 1891-ben lemond tisztségéről, hogy a rivális The Linked Ring tagja lehessen. Hat évvel később a Royal Photography Society tiszteletbeli taggá választja. Robinson már a kezdetektől támogatta az 1886-ban megalakult Egyesült Királysági Fotográfiai Szövetség (Photographic Convention of the United Kingdom) célkitűzéseit. Szerepet vállalt a fotográfia elismertetéséért folytatott törekvésekben, céljuk az volt, hogy a fotográfiára is mint a művészet egyik formájára tekintsenek.

Hetvenévesen agyvérzésben hal meg 1901-ben, Tunbridge Wells-ben a Ben Hall Road temetőben helyezték végső nyugalomra.

Alkotásai[szerkesztés]

Legismertebb műve: A haldokló búcsúja (1858)

Az 1850-es években főként tájfotózással foglalkozik. Majd történelmi témájú festményeket és műalkotásokat választ alkotásainak témájául. A képzőművészet mellett az irodalmi témák is megjelennek művészetében (The Lady of Shalott, 1860/61; She never told her Love, 1857). Később tengerparti tájakról készít felvételeket (A Seascape with Headland 1885, In Kilbrennan Sound 1895, Atlanta 1896).

Robinson nem csak a témákkal, hanem a fényképezés technikájával is kísérletezett. Oscar Gustave Rejlander mellett őt tartják a kompozit fotográfia egyik úttörőjének. Robinson több különálló felvétel összeillesztésével hozott létre új egyedi alkotásokat. Ez az eljárás nagy alkotói szabadságot biztosított mind a kompozíció mind a technikai megoldások terén, hiszen nem volt szükség drága eszközökre, bonyolult beállításokra.

Legismertebb alkotása, A haldokló búcsúja (1856) is egy kompozit felvétel, mely a halál témáját feldolgozó első fényképek egyike. Robinson célja a fényképpel a fájdalom és a szánalom kiváltása volt, művét azonban megdöbbenés és értetlenség fogadta. A kép kritikusai realizmusát túl soknak találták a festményekhez és más képzőművészeti alkotásokhoz képest. Mára a felvételt a 19. század legjelentősebb kompozit fotográfiájaként tartják számon.

Publikációi[szerkesztés]

  • Pictorial Effect In Photography: Being Hints on Composition and Chiaroscuro for Photographers (1868)
  • The Art and Practice of Silver Printing (1881), Társszerző: William de Wiveleslie Abney
  • Picture-Making by Photography (1889)
  • Art photography in short chapters (1890)
  • Photography as a business (1890)
  • The Studio and What to do in It (1891)
  • The elements of a pictorial photograph (1896)
  • Catalogue of pictorial photographs (1901)

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Henry Peach Robinson című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Henry Peach Robinson: On Printing Photographic Pictures from Several Negatives. British Journal of Photography, VII. évf. 115. sz. (1860) 94. o.
  • Alan Vertrees: The picture making of Henry Peach Robinson. In Dave Oliphant – Thomas Zigal: Perspectives in Photography. Austin: University of Texas Press. 1982. 78–101. o.  
  • Henry Peach Robinson: Composition NOT Patchwork. British Journal of Photography, VII. évf. 121. sz. (1860) 190. o.
  • Margaret F. Harker: Henry Peach Robinson: The Grammar of Art. In Mike Weaver: British Photography in the Nineteenth Century. Cambridge: Cambridge University Press. 1989. ISBN 9780521341196  
  • Margaret F. Harker: Henry Peach Robinson: Master of Photographic Art, 1830-1901. (hely nélkül): Blackwell Pub. 1988. ISBN 9780631161721  
  • Presidential address by William Crooke to the Photographic Convention of the United Kingdom. British Journal of Photography, (1899. július 10.) 437. o.
  • Presidential address by H.P. Robinson to the Photographic Convention of the United Kingdom. British Journal of Photography, (1896. július 17.) 454. o.
  • Rejlander, Robinson és a composite-fotó. In Tőry Klára: A fényképezés nagy alkotói. Budapest: (kiadó nélkül). 2004. Átdolgozott változat  

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Henry Peach Robinson
A Wikimédia Commons tartalmaz Henry Peach Robinson témájú médiaállományokat.