Henry Peach Robinson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Henry Peach Robinson
Henry Peach Robinson
Henry Peach Robinson
Született 1830. július 9.
Ludlow
Elhunyt 1901. február 21. (70 évesen)
Royal Tunbridge Wells
Állampolgársága brit
Foglalkozása fotográfus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Henry Peach Robinson témájú médiaállományokat.

Henry Peach Robinson (Ludlow, 1830. július 9.Royal Tunbridge Wells, 1901. február 21.) angol fotográfus, a piktorialista fotográfia jelentős képviselője. A haldokló búcsúja (1856) című alkotása a 19. század egyik híres fotográfiája.

Élete[szerkesztés]

Henry Peach Robinson 1830-ban született az angliai Ludlow-ban, John Robinson, iskolaigazgató és Eliza Peach legidősebb gyermekeként. A ludlow-i Horatio Russell's Academy-ben járt iskolába. 13 évesen könyvkereskedőnek tanult. Több könyvkereskedéseknél dolgozik: 1850-ben Bromsgrove-ban Benjamin Maundnál, majd Londonban a Whittaker & Co-nál. Szabadidejében rajzol és fest. 1852-ben On the Teme Near Ludlow című festményét a Royal Academy-ben állították ki. Még ebben az évben ismerkedik meg a fényképezéssel, a Journal of the Photographic Society c. lapból szerzi ismereteit. Hugh Welch Diamonddal való találkozása után úgy dönt, hogy teljesen a fényképezésnek szenteli idejét. 1855-ben Leamington Spa-ban nyitja meg stúdióját, ahol portréfotózással foglalkozik. 1856-ban többekkel megalapítja a Birmingham Photographic Society-t. 1859-ben feleségül veszi Salina Grievest. 1864-re egészségi állapota erősen megromlott a fotózások és fényképkidolgozások során használt vegyszerektől, hogy fotóstúdióját be kellett zárni. Londonba költözött. 1867-re egészségi állapota javult és ismét dolgozhatott, Tunbridge Wells-ben nyitott fotóstúdiót. Egy évvel később Nelson King Cherrill lett az üzlettársa. Bár több évig nem fotózott, de a fotográfiától arra az időre sem tudott elszakadni: 1868-ban jelent meg fő műve, a Pictorial Effect in Photography, Being Hints on Composition and Chiaroscuro for Photographers. Tanulmányában a fotográfia és a művészet kapcsolatáról értekezett. Úgy vélte, hogy a fotográfia a művészet egyik formája, melyre ugyanazok a közös értékek és elvek érvényesek mint a többi művészeti ágra.

Stúdiójukat 1871-ben átépítették, melynek új neve The Great Hall-Studio lett. 1870-ben a Royal Photographic Society alelnökének választották. Robinson és Cherrill 1875-ben különváltak, Robinson egészen 1888-ig dolgozott tovább fényképészként. A Royal Photographic Society-vel való nézeteltérések miatt 1891-ben lemond tisztségéről, hogy a rivális The Linked Ring tagja lehessen. Hat évvel később a Royal Photography Society tiszteletbeli taggá választja. Robinson már a kezdetektől támogatta az 1886-ban megalakult Egyesült Királysági Fotográfiai Szövetség (Photographic Convention of the United Kingdom) célkitűzéseit. Szerepet vállalt a fotográfia elismertetéséért folytatott törekvésekben, céljuk az volt, hogy a fotográfiára is mint a művészet egyik formájára tekintsenek.

Hetvenévesen agyvérzésben hal meg 1901-ben, Tunbridge Wells-ben a Ben Hall Road temetőben helyezték végső nyugalomra.

Alkotásai[szerkesztés]

Legismertebb műve: A haldokló búcsúja (1858)

Az 1850-es években főként tájfotózással foglalkozik. Majd történelmi témájú festményeket és műalkotásokat választ alkotásainak témájául. A képzőművészet mellett az irodalmi témák is megjelennek művészetében (The Lady of Shalott, 1860/61; She never told her Love, 1857). Később tengerparti tájakról készít felvételeket (A Seascape with Headland 1885, In Kilbrennan Sound 1895, Atlanta 1896).

Robinson nem csak a témákkal, hanem a fényképezés technikájával is kísérletezett. Oscar Gustave Rejlander mellett őt tartják a kompozit fotográfia egyik úttörőjének. Robinson több különálló felvétel összeillesztésével hozott létre új egyedi alkotásokat. Ez az eljárás nagy alkotói szabadságot biztosított mind a kompozíció mind a technikai megoldások terén, hiszen nem volt szükség drága eszközökre, bonyolult beállításokra.

Legismertebb alkotása, a A haldokló búcsúja (1856) is egy kompozit felvétel, mely a halál témáját feldolgozó első fényképek egyike. Robinson célja a fényképpel a fájdalom és a szánalom kiváltása volt, művét azonban megdöbbenés és értetlenség fogadta. A kép kritikusai realizmusát túl soknak találták a festményekhez és más képzőművészeti alkotásokhoz képest. Mára a felvételt a 19. század legjelentősebb kompozit fotográfiájaként tartják számon.

Publikációi[szerkesztés]

 • Pictorial Effect In Photography: Being Hints on Composition and Chiaroscuro for Photographers (1868)
 • The Art and Practice of Silver Printing (1881), Társszerző: William de Wiveleslie Abney
 • Picture-Making by Photography (1889)
 • Art photography in short chapters (1890)
 • Photography as a business (1890)
 • The Studio and What to do in It (1891)
 • The elements of a pictorial photograph (1896)
 • Catalogue of pictorial photographs (1901)

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Henry Peach Robinson című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

 • Henry Peach Robinson: On Printing Photographic Pictures from Several Negatives. British Journal of Photography, VII. évf. 115. sz. (1860) 94. o.
 • Alan Vertrees: The picture making of Henry Peach Robinson. In Dave Oliphant – Thomas Zigal: Perspectives in Photography. Austin: University of Texas Press. 1982. 78–101. o.  
 • Henry Peach Robinson: Composition NOT Patchwork. British Journal of Photography, VII. évf. 121. sz. (1860) 190. o.
 • Margaret F. Harker: Henry Peach Robinson: The Grammar of Art. In Mike Weaver: British Photography in the Nineteenth Century. Cambridge: Cambridge University Press. 1989. ISBN 9780521341196  
 • Margaret F. Harker: Henry Peach Robinson: Master of Photographic Art, 1830-1901. (hely nélkül): Blackwell Pub. 1988. ISBN 9780631161721  
 • Presidential address by William Crooke to the Photographic Convention of the United Kingdom. British Journal of Photography, (1899. júl. 10.) 437. o.
 • Presidential address by H.P. Robinson to the Photographic Convention of the United Kingdom. British Journal of Photography, (1896. júl. 17.) 454. o.
 • Rejlander, Robinson és a composite-fotó. In Tőry Klára: A fényképezés nagy alkotói. Budapest: (kiadó nélkül). 2004. Átdolgozott változat  

További információk[szerkesztés]