Henneberg Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Henneberg Károly
Pollák Zsigmond metszete
Pollák Zsigmond metszete
Született 1833
Mödling
Elhunyt 1888. december 7. (54-55 évesen)
Budapest
Foglalkozása tiszt
Sírhely Fiumei Úti Sírkert
A Wikimédia Commons tartalmaz Henneberg Károly témájú médiaállományokat.

Lovag Henneberg Károly (Mödling, Bécs mellett, 1833. – Budapest, 1888. december 7.)[1] magyar származású császári és királyi altábornagy, a honvéd lovasság főfelügyelője, parancsnoka.

Élete[szerkesztés]

Henneberg Károly altábornagy síremléke

Henneberg Károly 1833. évben született. Hadnagyként vett részt az 1849-es itáliai lázadások leverésében és századosként az 1859-es szárd–francia–osztrák háborúban. Az 1866-os porosz–osztrák–olasz háborúban a vezérkarhoz volt beosztva. A háború befejeztével őrnagyként kivált a hadsereg kötelékéből és horvátországi birtokainak igazgatásával foglalkozott.

Az osztrák-magyar kiegyezés után Andrássy Gyula miniszterelnök elkezdte megszervezni a Magyar Honvédséget. Andrássy gróf a magyar honvéd lovasság szervezésével és kiképzésével Henneberget bízta meg. E megbízást kiválóan és nagy megelégedésre végezte el és 1873-ban ezredessé léptették elő. Henneberget 1878-ban kitüntették a Vaskorona-rend harmadik osztályával és altábornagyi rendfokozatot kapott és egyidejűleg kinevezték a honvéd lovasság felügyelőjévé. Lovag Henneberg Károly altábornagy Budapesten, 1888. december 6-án távozott az élők sorából.

Sírhelye[szerkesztés]

A magyar királyi honvédlovasság első felügyelőjének hamvait rejti e sir, mely fölött örök időkön át virraszt a honvédhuszárság kegyelete.

– A síremlék felirata


A Fiumei úti Nemzeti Sírkert 24/1-es parcellájában nyugszik. Pompás síremléke, melyet 1890-ben közadakozásból állítottak, Strobl Alajos építette.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]