Hegyi tasakospatkány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Hegyi tasakospatkány
Üregéből kukucskáló példány
Üregéből kukucskáló példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Hódalkatúak (Castorimorpha)
Család: Tasakospatkány-félék (Geomyidae)
Nem: Thomomys
Wied-Neuwied, 1839
Alnem: Thomomys
Faj: T. monticola
Tudományos név
Thomomys monticola
J. A. Allen, 1893
Szinonimák
  • Thomomys pinetorum Merriam, 1899
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hegyi tasakospatkány témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hegyi tasakospatkány témájú kategóriát.

A hegyi tasakospatkány (Thomomys monticola) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a tasakospatkány-félék (Geomyidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államok nyugati partvidékén, a kaliforniai és nevadai Sierra Nevada középső vidékén él a Shasta-hegytől a Yosemite Nemzeti Parkig húzódó sávban. A kaliforniai South Yolla Bolly-hegyen egy elszigetelt populáció él.

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat fej-törzs-hossza 12-22,5 centiméter, a nőstény kisebb. Testtömege 450-500 gramm, a hím rendszerint nehezebb a nősténynél. Bundája szürkéssárga vöröses árnyalattal, hasi része világosabb. Erős mancsai hosszú, ásásra alkalmas karmokban végződnek; a földet mellső lábai segítségével tolja ki üregéből. Metszőfogait az állat építménye készítésekor használja őket; ajkait össze tudja zárni mögöttük, hogy ne kerüljön a pofájába homok. A pofatasakok a fej és a nyak mindkét oldalán megtalálhatók. Az állat képes kifordítani, hogy megtisztítsa őket. A hegyi tasakospatkány ezekben viszi üregéhez a táplálékát. Farkát gyér szőrzet borítja. Tapogatózásra használja, miközben hátrafelé halad a járatokban.

Életmódja[szerkesztés]

Az állat magányos és harcias. Tápláléka gyökerek és gumók, valamint föld feletti növényrészek. A szabadban 4 évig élhet.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget a hím egyéves korban, a nőstény néha már három hónapos korában éri el. A párzási időszak és az alomnagyság a földrajzi fekvéstől függ. A vemhesség 17-20 napig tart, ennek végén általában 5 utód jön a világra. Az elválasztás 40 nap múlva történik meg, de még körülbelül két hétig a család együtt marad.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]