Heavy Medal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
P. Mobil
Heavy Medál
CD, LP, kazetta
Megjelent1983
2003
2023. április 30.
StílusHard Rock
Heavy Metal
Nyelvmagyar
Hossz34 perc 20 mp
KiadóMHV
Hungaroton
GrundRecords
P. Mobil-kronológia
Mobilizmo (1981)Heavy Medál (1983)Honfoglalás (1984)
SablonWikidataSegítség

A Heavy Medal a P. Mobil második stúdióalbuma 1983-ból.

Áttekintés[szerkesztés]

Az első album után két évvel jelent meg a második nagylemez, az együttes helyzete azonban a sikerek ellenére sem volt biztosnak mondható. A Hanglemezgyár velük szemben a saját előadóit próbálta helyzetbe hozni, az ő kárukra. A lemez címe (és a címadó dal) is arra reflektál, hogy azok kapták az elismeréseket, a kitüntetéseket, akik közel voltak a tűzhöz, míg másoknak maguknak kellett átadni az elmsierést, a "heavy medált". Ugyanakkor egyfajta fricska is azon együttesek felé, akik ugyanazzal a felállással, ugyanazzal a zenével gondolták azt, hogy új stílusban fognak alkotni (célozva kifejezetten a külföldön egyre népszerűbbé váló heavy metálra). A lemez borítóján az albumcím látható fémes színezettel, hátlapján pedig az együttes fényképe.

Ezen az albumon már kizárólag új szerzemények szerepelnek, azaz nincs olyan szerző a daloknál, aki nem volt ekkoriban az együttes tagja. A nyitószám, a "Nem érhet baj (Piros, metál, zöld)" címe azért alakult így, mert Wilpert Imre a lemezgyár részéről nem engedte a trikolór színének felemlegetését, így a régi cím csak a rendszerváltás után jelenhetett meg az albumborítón. A "Lámpagyár" a budapesti Soroksári úton található lámpagyárról szól, amely igazából fegyvergyár volt, a mindent beborító sötétség szimbóluma. A "Szép volt" eredeti címe Bíborlepke volt, egy valós élményt örökít meg, egy rövid ideig tartó nagy szerelmet. A "Metálmánia" címe ismét felsőbb utasításra változott meg: az eredetileg Transsylvania címre hallgató dalt, mivel címe és dalszövege is az akkoriban politikailag vállalhatatlan Erdélyről szólt, teljesen átírták. Így a dal ma két változatban ismert, és mindig a helyzettől függ, hogy melyik szövegváltozattal játsszák (az eredeti szöveggel a Honfoglalás 1996-os rock változatán jelent meg). A Deep Purple, a Led Zeppelin, és a Grand Funk Railroad szomorú leállását örökíti meg "Az óra körbejár", a rock nagy öregjeinek eltűnését azonban végső soron optimista kicsengéssel reagálja le a jövőre nézve. A címadó "Heavy Medál" Schuster Lóránt életét örökíti meg, az életben elért eredményeire utalva, hogy azokért senkitől nem kapott jutalmat, a képzeletbeli medált ő adta át saját magának. Az "Aranyásó szakkör" az akkoriban virágkorát élő fusizásra, pénzhajszolásra reagál: annyira hajtják az emberek a pénzt, hogy egyre nagyobb gödröt ásnak, s végül már a napot sem látják. A "Hányas a kabát" eredeti alapötletét a basszusgitáros Kékesi László gyerekkori élménye adta, amikor is az ÁVH-sok a kabátjánál fogva kilógatták az ablakon - ehhez jöttek Schuster saját élményei a katonaságról. A lemezt záró "Pléhkrisztus" a budapesti Mátyás király tér és a Koszorú utca sarkán található, pléhből készült Krisztus-szoborról szól, és az akkori kor korrupt, képmutató politikájáról.

Jelenleg az album nem érhető el egyetlen streamingszolgáltató oldalán sem, ugyanis az első három P.Mobil lemez jogai a Hungarotonnál vannak, az pedig nem tette elérhetővé azokat.

Kiadásai[szerkesztés]

  • 1983 - LP, MC
  • 1993 - Stage Power CD (két másik album anyagával együtt, nem eredeti sorrendben)
  • 2003 - CD felújított kiadás bónuszdalokkal
  • 2023 - GrundRecords duplalemezes remaster változat

Dallista[szerkesztés]

  1. Nem érhet baj (Zeffer András - Schuster Lóránt)
  2. Lámpagyár (Sárvári Vilmos - Schuster Lóránt)
  3. Szép volt (Kékesi László - Schuster Lóránt)
  4. Metálmánia (Zeffer András - Schuster Lóránt)
  5. Az óra körbejárt (Kékesi László - Schuster Lóránt)
  6. Heavy Medal (Kékesi László - Schuster Lóránt)
  7. Aranyásó szakkör (Zeffer András - Schuster Lóránt)
  8. Hányas a kabát (Kékesi László - Schuster Lóránt)
  9. Pléh-Krisztus (Sárvári Vilmos - Schuster Lóránt)

2003-as bónuszdalok[szerkesztés]

A 2003-as kiadásra kerültek fel, az 1979-es kislemez dalai, valamint magyar és angol demófelvételek 1976-1979-ből. A dalokat Vikidál Gyula énekelte.

  1. Forma I. (1978)
  2. Utolsó cigaretta (1978)
  3. Bíborlepke (1976, ének: Vikidál és Kékesi)
  4. Asszonyt akarok (1976)
  5. Örökmozgó (1976)
  6. Lőj rám! (1977/78)
  7. A király (1977/78)
  8. Go On (1978/79) (Menj tovább)
  9. Tuppence Song (1978/79) (Kétforintos dal)
  10. Night of Phoenix (1978/79) (A Főnix éjszakája)

2023-as bónusz lemez[szerkesztés]

A remaster kiadvány második CD-jére a Kertészeti Egyetem Klubjában (KEK) 1982. február 20-án tartott koncert került fel.

  1. Mobilizmo
  2. Rocktóber
  3. Rock ’n’ Roll
  4. Szerettél már szamuráj
  5. Honfoglalás - Őshaza
  6. Honfoglalás - Vándorlások
  7. Honfoglalás - Harcok
  8. Honfoglalás - Vérszerződés
  9. Honfoglalás - Új haza
  10. Átlagember
  11. Kié a nagy P?
  12. Asszonyt akarok
  13. Oh, Yeah
  14. Utolsó cigaretta
  15. Örökmozgó

Közreműködtek[szerkesztés]

A bónuszdalokban[szerkesztés]

Források[szerkesztés]