Gesarol (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gesarol
A Gesarol együttes Kistarcsán, 2015. szeptember 19.
A Gesarol együttes Kistarcsán, 2015. szeptember 19.
Információk
EredetBudapest
 Magyarország
Műfajrock
SablonWikidataSegítség

A Gesarol (kiejtve: gezarol, egy DDT hatóanyagú rovarirtó szer fantázianeve) magyar rockegyüttes, a P. Mobil elődje. Napjainkban külön együttesként működik.

Történet[szerkesztés]

A Hausbyrdstől a Gesarolig[szerkesztés]

A zenekar előzményei 1964-65-re, Sashalomra nyúlnak vissza. Szakács Gábor az öccsével, Lászlóval és annak osztálytársaival („Illés Johnny”, „Kis Gajdos”) alapított zenekart. Eközben Pótz-Nagy Ágoston a bátyjával kezdett együtt zenélni. Később együtt folytatták a zenélést, csatlakozott hozzájuk Bernáth Rezső, Sándor József és Schuster Ervin is, utóbbinak sikerült az iskolája klubdélutánjára beajánlani az együttest. A siker önbizalmat adott a tagoknak a folytatáshoz. Az akkori szokásoknak megfelelően ismert nyugati slágereket játszottak.

Nevük Hausbyrds lett, amit a The Yardbirds együttes ihletett. A „haus” szó pedig arra utalt, hogy a zenekar mindig valamelyikük családjánál élte az életét, házi zenekar volt. 1968 nyarán feltűnt az együttes környékén Schuster Lóránt, Ervin bátyja. Bizonyos dalokat a zenekar figyelmébe ajánlott. Hamarosan besorozták katonának, de fél év elteltével „megbízhatatlanság” miatt leszerelték, így ismét a zenekarra fordíthatta figyelmét.

Közben Bernáth Rezső főiskolai tanulmányai, Schuster Ervin pedig sportkarrierje miatt kivált az együttesből.

1969. augusztus 20-án a Lőrinci Ifjúsági Parkban tartott koncert közben Schuster Lóránt felment a színpadra és a következő mondatot kiáltotta: „Ladies and Gentlemen, színpadon a Gesarol!”.

A Gesaroltól a P. Mobilig[szerkesztés]

Az újjáalakult Gesarol[szerkesztés]

Pótz Nagy Ágoston javaslatára 1992. november 20-án az akkori munkahelyén összeálltak egy koncertre a Szakács testvérekkel. A fellépés sikere nyomán úgy döntöttek, folytatják a közös zenélést.

Szakács Gábor azt szerette volna, ha az együttes emlékét legalább egy album felvételével megörökítenék. A többiek azonban nem osztották az elképzelését, így 1999 nyarán szakadásra került sor. Szakács Gábor Gesarol Revival Band néven folytatta, a formáció 2002-ig működött.

Pótz Nagy Ágoston új társakkal jelenleg is továbbviszi a Gesarol nevet.

Tagok[szerkesztés]

Eredeti felállás[szerkesztés]

Jelenlegi felállás[szerkesztés]

További tagok[szerkesztés]

Az előd Hausbyrds tagjai voltak[szerkesztés]

  • „Kis Gajdos”
  • „Illés Johnny”
  • Bernáth Rezső – ritmusgitár
  • Schuster Ervin – csörgő
  • Szabó János
  • Tóth Éva – ének
  • Rédlich Gábor – orgona

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Pótz-Nagy Ágoston: Gesarol. 50 év rock and roll; XVI. Kerületi Önkormányzat, Bp., 2017