Ez az élet, Babolcsai néni!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
P. Mobil
Ez az élet, Babolcsai néni!
CD, kazetta, LP
Megjelent1994 (CD, MC)
2019. május 6. (LP)
2019. október 22. (CD újrakiadás)
StílusHard Rock, Heavy Metal
Nyelvmagyar
Hossz46 perc 52 mp
KiadóHungaroton (CD, MC)
GrundRecords (LP)
Helyezések
Magyarország 15. a MAHASZ listáján
P. Mobil-kronológia
Stage Power (1993)Ez az élet, Babolcsai néni! (1994)Worst of P. Mobil (1994)
SablonWikidataSegítség

A Ez az élet, Babolcsai néni a P. Mobil negyedik stúdióalbuma 1994-ből, a visszatérés alkalmából. A lemezhez az első dalötletek már 1985-ben elkészültek, akkor azonban nem valósult meg az album, az együttes pedig felfüggesztette működését. A visszatérés után készült végleges anyagba az eredetileg tervezett daloknak mintegy fele került be az új szerzemények mellé. 2019-ben a lemez megjelent LP formátumban is, majd ősszel a digipak-is CD-újrakiadás is, bónusz dalokkal.

Áttekintés[szerkesztés]

A P. Mobil már a nyolcvanas évek közepén elkezdett olyan dalokat játszani, melyek addig nem kerültek lemezre. Ezek egy 1985 körül tervezett új album, a Babolcsai néni új számai lettek volna, ám az együttes leállása miatt a terv meghiúsult, a kész dalok és daltöredékek a fiók mélyére kerültek. Az eredeti koncepció szerint a lemez épített volna az Ifjúsági Magazin Válogatott magánügyek című rovatának leveleire, bár ezt Schuster a nyolcvanas években nyilatkozta le, és utóbb se megerősíteni, se cáfolni nem tudta.[1] Amikor 1994-ben az együttes újbóli összeállása alkalmából feljátszották a számokat, a korábbi verziók inkább csak kiindulópontként szolgáltak, azok modernizálásra, gyakran teljes átírásra kerültek.

Az album már egy olyan korban jelent meg,amikor a CD megkezdte hódító útját az országban, bakelitlemezt pedig már nem akart senki gyártani, így először csak CD-n és kazettán jelent meg. 2019-ben a zenekar aktuális kiadója a GrundRecords a hangfelvétel tulajdonosától, a Fotexnettől megvásárolta az album fizikai formában történő újrakiadásának jogait. Mivel megvolt a mesterszalag, ezért annak a feljavításával készült el mindkét formátum. Az album májusban LP, novemberben pedig CD-n is a boltok polcaira kerülhetett. Utóbbi igényes digipak formátumban jelent meg.

A lemezborító Viszt György alkotása, amely meglehetősen provokatív: egy örökmozgó szerkezetet ábrázol, maszturbálás közben (amelyre a lemezgyár azt hitte, hogy egy mikrofont tartó kéz). Az első kiadású CD- és az LP-kiadás borítója között minimális különbség látható. A borító ugyanis egy makettről készített fénykép, de nem tökéletes szögből lett fotózva, így az eredeti kiadás frontjáról a jobb oldali fogaskerék "kilóg". Az újrakiadásra a GrundRecords ezt az anomáliát az eredeti képanyag birtokában könnyedén helyrehozta. Az első kadású CD hátlapján egy fénykép látható, amelyen a Babolcsai néninek öltözött Schuster Lóránt a zenekar többi, földbe ásott tagját kapálja. Érdekesség, hogy a fénykép régebbi, ahhoz képest megváltozott a zenekar felállása, így a kilépett Donászy Tibor feje helyére számítógéppel retusálták oda Mareczky Istvánt. Az album a címét egy régi anekdota alapján kapta, mely szerint a falu bolondja világos nappal a főtéren „saját intim testrészével van intenzíven elfoglalva”. Az épp arra járó Babolcsai néni szemrehányó, rosszalló kérdésére érkezik a válasz: „Ez az élet, Babolcsai néni!”. Az LP-kiadás belső tasakjára került a már említett fénykép eredeti változata, továbbá Viszt György alkotásai, és a dalszövegek.

A nyitódal, a "Szívpörkölt" az Asszony-sorozat második darabja, lényegében az "Asszonyt akarok" folytatása, a férfi-női viszonyt boncolgatja, a nők "elsárkányosodását" feszegetve. Az "Embered voltam" története egy öreg kutyáról szól, akinek utolsó útja az orvoshoz vezet, ahol elaltatják. A "Buta fiúk, kövér lányok" egy társadalomkritika, egyben intelem a fiatalságnak, hogy rossz irányba tartanak a dolgok. Az "Élsz-e még?" Cserháti István korábbi szerzeményének teljes átirata, amely azokhoz az emberekhez szól, akikkel hosszú évekig nem találkoztak: zenésztársakkal, rajongókkal, mindenkivel, akivel nem tartották a kapcsolatot a leállás miatt. A "Műholdra néz az ablakom" szintén egy társadalomkritika, arra reflektál, hogy az emberekkel bármit meg lehet tenni, csak nézhessék a tévében a brazil sorozatokat, míg szétlopnak körülöttük mindent. Az "Egyszer az életben" voltaképpen egy nekrológ, melyet Bencsik Sándor emlékére írtak. Az album címadó dala egyfajta kombinációja az anekdotának, és Schuster Lóránt látogatásának a Kennedy Űrközpontban, ahol két filmet látott, s mely nagy hatással volt rá. Ezek hatására keletkezett a dal a bolygóról, amely a világegyetem hatalmasságában olyan kicsi, és mégis egymást ölik rajta az emberek. Az "Örökké szeress" egy romantikusabb, ugyanakkor a kilátástalanságot is kifejező szám, Schuster akkori érzelemvilágára reflektálva. A "Dugjatok a 220-ba" a vidéki diszkóbalesetekről szól, amikor a buliból hazafelé tartó fiatalok részegen, bedrogozva fának rohannak az autójukkal. A "Kiveszőben vagyok" dalszövege kettős értelmű: egyfelől a csökkenő születésszámra reflektál, másrészt arra, hogy ekkoriban kezdett el szép lassan eltűnni a korábbi nagy magyar rockgeneráció. A "Ha újra kezdeném" egy ballada, egy soha meg nem született kisgyerekről, akit el kellett vetetni, Schuster számára személyesen és általánosságban is fájdalmas dologként. A lemez záródala, "Az utolsó Rock 'n Roll" a koncertek gyakori zárószáma, Tunyogi Péter mindennapi életének meglehetősen gyors tempóban felénekelt elregélése.

Dallista[szerkesztés]

  1. Szívpörkölt (Sárvári Vilmos – Schuster Lóránt)
  2. Embered voltam (Kékesi László – Schuster Lóránt)
  3. Buta fiúk, kövér lányok (Kékesi László – Schuster Lóránt)
  4. Élsz-e még (Kékesi László – Schuster Lóránt)
  5. Műholdra néz az ablakom (Sárvári Vilmos – Schuster Lóránt)
  6. Egyszer az életben (Sárvári Vilmos – Schuster Lóránt)
  7. Ez az élet, Babolcsai néni (Sárvári Vilmos – Schuster Lóránt)
  8. Örökké szeress (Sárvári Vilmos – Schuster Lóránt)
  9. Dugjatok a 220-ba (Sárvári Vilmos – Schuster Lóránt)
  10. Kiveszőben vagyok (Kékesi László – Schuster Lóránt)
  11. Ha újra kezdeném (Kékesi László – Schuster Lóránt)
  12. Az utolsó Rock n'Roll (Tunyogi Péter – Schuster Lóránt)

2019-es újrakiadás[szerkesztés]

Az újrakiadásra öt extra dal is felkerült, melyek eredetileg az 1994-es Fradi-pálya koncertlemezen kaptak helyet. Különlegességük, hogy valójában nem koncertfelvételek, hanem stúdióban felvett számok, a közönségzajt utóbb keverték alájuk. Ezek olyan dalok voltak, amiket az együttes nem adhatott ki korábban. A teljes anyagot Rozgonyi Péter újította fel az újrakiadás évében. A korábban elterjedt hírekkel ellentétben azonban nem keverte újra. A felújítási folyamat természetesen kiterjedt arra is, hogy az LP külön vinylre optimalizált masztert kapott.[forrás?]

  1. Simli Show (Bencsik Sándor - Huszár Erika)
  2. Hajsza (Bencsik Sándor - Schuster Lóránt)
  3. A Gálya (Bencsik Sándor - Schuster Lóránt)
  4. Lódentánc (Bencsik Sándor - Schuster Lóránt)
  5. Átverés (Bencsik Sándor - Schuster Lóránt)

Közreműködtek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]