Bill és a Box Company

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bill és a Box Company egy rockot, metalt és bluest játszó együttes volt az 1980-as évek második felében.

1986-ban a P. Box együttesből kilépett az énekes Vikidál Gyula, a billentyűs Cserháti István pedig Debrecenbe költözött és nehezen tudta megoldani az ingázást. A másik három tag: Bencsik Sándor, Zselencz László és Pálmai Zoltán ekkor Mr. Basary énekes-billentyűssel kiegészülve Metál Company néven kezdett játszani, egy ideig a P. Boxszal párhuzamosan. Egy kislemezük készült, a Szép társaság, másik oldalán Rimszkij-Korszakov A dongó című művének feldolgozásával (utóbbiban Bencsik és Zselencz mellett Lerch István és Papp Tamás közreműködött, a felvétel felkerült a Gitárpárbaj című nagylemezre is). Az együttesnek készültek más saját dalai is, de azok nem maradtak fenn.

A P. Box megszűnte után Deák Bill Gyulával társulva jött létre a Bill és Box Company.

Koncertjeiken nagyrészt a tagok korábbi együtteseinek (P. Box, Hobo Blues Band) dalait játszották. Egyetlen saját daluk maradt fenn, a Ha egyszer megszólalnál, egy E-klubban készült felvételen, amely 1995-ben a Bencsik Sándor-emléklemezen jelent meg. Az albumon hallható még a zenekar előadásában a Névtelen hős című P. Box-dal is, valamint A dongó Gitárpárbajon megjelent változata.

1987 júliusában Bencsik disszidált, helyét Felkai Miklós vette át. Az együttes feloszlásáról biztos információk nincsenek. Deák Bill Gyula a nyolcvanas évek végétől Deák Bill Blues Band nevű zenekarával folytatta a koncertezést.

A közös zenélés emlékére Deák Bill Gyula egyike volt annak a négy énekesnek, akikkel 1995-ben elkészült A zöld, a bíbor és a fekete Bencsik Sándor előtt tisztelgő hosszabb változata, az azonos című emlékalbumra. A Deák Bill Blues Band koncertjein rendszeresen elhangzik a dal, a Hatvan csapás albumra stúdiófelvételen is felkerült.

Tagok[szerkesztés]

Metál Company 1986
Bill és a Box Company 1986-1987. júl.
Bill és a Box Company 1987. júl.-?

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Metál Company – A dongó / Szép társaság (Kislemez, Favorit - SP 70770, 1987)
  • A zöld, a bíbor és a fekete – Bencsik Sándor-emlékalbum (1995) – két Bill és a Box Company- és egy Metál Company-felvétel került fel a válogatásra

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap