Hayley Williams

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hayley Williams
Hayley Williams from Paramore.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Hayley Nichole Williams
Becenév Hbomb, Hayleyball, Hayles, Hball
Született 1988december 27. (28 éves)
Meridian, Mississippi, USA
Pályafutás
Műfajok Alternative, Rock, Punk-rock
Aktív évek 2004 - napjainkig
Együttes Paramore
Hangszer ének, billentyűs
Hang Szoprán
Díjak Grammy Award for Best Rock Song (Ain't It Fun, Taylor York, 2015)
Tevékenység
Kiadók Fueled by Ramen

Hayley Williams weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hayley Williams témájú médiaállományokat.

Az amerikai énekesnő Hayley Nichole Williams néven látta meg a napvilágot 1988. december 27-én Mississippiben, Meridianban. Az áttörést a Paramore nevű együttesének köszönheti, mellyel 2004-ben törtek be a köztudatba.

Élete[szerkesztés]

2002-ben, amikor 13 éves volt, elköltöztek szülővárosából, Meridianból a tennessee-i Franklinbe, ahol az iskolában bántalmazták osztálytársai és tanárai. Ezután magántanuló lett és találkozott Josh és Zac Farro-val.[1][2] Nem sokkal azután, hogy ideköltözött, énekleckéket vett Brett Manningtől. Amikor még iskolába járt, egy helyi banda, a The Factory tagja lett. Itt találkozott Jeremy Davis-szel. Miután a The Factory feloszlott, Hayley és Jeremy a Farro testvérekkel elkezdtek számokat írni. Így alakult meg a Paramore. 2005-ben John Janick, a Fueled by Ramen kiadó alapítója szerződést írt alá velük.

Hayley vendégénekesként a következő számokban szerepelt: a Fallen című szám a Death In the Park-tól, a Then Came to Kill című szám a The Chariot-tól, a Keep Dreaming Upside Down című szám az October Fall-tól, a Tangled Up című szám a New Found Glory-tól, a The Church Channel és a Plea című számok a Say Anything-től, és a The Few That Remain című szám a Set Your Goals-tól. A New Found Glory Kiss Me klipjében is benne volt.[3] Eminemmel közösen írt egy duettet, a címe: Airplanes (Patt II). Ebben nem Eminemmel énekel közösen, hanem B.o.B.-val, és B.o.B. albumán is jelent meg a szám hivatalosan. A duetthez videoklip is készült. A 2007-es Kerrang! Olvasók Szavazatán a második lett a Legszexibb Énekesnő kategóriában, az első az Evanescence-ből Amy Lee lett.[4] A 2008-as szavazáson első lett.[5] A Guitar Hero World Tour nevű videojátékban egy "irányítható" karakter.

Paramore[szerkesztés]

A Paramore-t 2004-ben alapították Franklinben. Igaz, hogy a Paramore egyik alapítótagja, de a többi tag aggódott, hogy Hayley lesz az énekes,[6] de amint jó barátok lettek, Hayley elkezdett velük számokat írni, és "igazi" bandatag lett.[7] A banda két stúdióalbumot adott ki, az All We Know Is Falling-ot és a RIOT!-ot, és két koncertalbumot a Live in the UK 2008 és a The Final RIOT!-ot. A harmadik stúdióalbumuk, a Brand New Eyes-t 2009. szeptember 29-én adják ki. A That's What You Get című számuk benne volt a Rock Band 2 nevű videojátékban.

Személyes élete[szerkesztés]

Gyermekkora nehéz volt, hiszen fizikailag és lelkileg is bántalmazták az iskolában. Miután elköltöztek Franklinbe, megismerkedett a Farro testvérekkel. A Paramore 2004-es megalakulása után Hayley és Josh Farro randizgatni kezdtek, ám a románc nem tartott sokáig. Szakításuk után az együttes majdnem felbomlott. Jelenlegi párjával, a New Found Glory Chad Gilbertjével 2008 óta vannak együtt.

Díjak[szerkesztés]

Díjátadó Díj Eredmény
Kerrang Readers' Poll 2007 Legszexibb Énekesnő Jelölve
Kerrang Readers' Poll 2008 Legszexibb Énekesnő Nyert
Shockwaves NME Awards 2009 Legszexibb Énekesnő Nyert
Los Premios MTV Latinoamérica 2008 Premio Fashionista Jelölve
Los Premios MTV Latinoamérica 2009 Premio Fashionista[8][9] Nyert

Referenciák[szerkesztés]

  1. Bayer, Jonah. „Born for This” 
  2. Biográfia. All Music. (Hozzáférés: 2007. augusztus 16.)
  3. Kiss Me by New Found Glory. (Hozzáférés: 2009. április 11.)
  4. „Kerrang! 2007 Readers' Poll” 
  5. „Kerrang! 2008 Readers' Poll” 
  6. Hayley Williams és Josh Farro. Joshua Martin interjúja.. Az ASL exklúzív interjúja a Paramore-ral. 2007. június 26. (Hozzáférés ideje: 2007. október 12.)
  7. Josh Farro, Bob Krenchaw és Jeremy Davis. Interjú. Interjú a Paramore-ral. 2007. július 14. (Hozzáférés ideje: 2007. augusztus 17.)
  8. https://twitter.com/yelyahwilliams/status/4925181117
  9. http://mtv.music.yahoo.com/premios/fashionista

További információk[szerkesztés]