Havasi tűzlepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Havasi tűzlepke
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Lepkék
Család: Boglárkalepke-félék
Nem: Lycaena
Tudományos név
Lycaena hippothoe
Linnaeus, 1761
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Havasi tűzlepke témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Havasi tűzlepke témájú médiaállományokat és Havasi tűzlepke témájú kategóriát.

A havasi tűzlepke (Lycaena hippothoe) a boglárkalepke-félék családjába tartozó, Eurázsia mérsékelt övi és sarkvidéki régióiban honos lepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A havasi tűzlepke szárnyfesztávolsága 2,4-3,6 cm. A Dunántúlon elterjedt L. h. sumadiensis esetében a hím szárnyainak alapszíne mélyvörös, ibolyás fénnyel; szegélyén széles fekete vagy sötétbarna keretezéssel. A hátulsó szárnyak belső fele is sötétbarna/fekete. Az elülső és hátsó szárnyak közepén a sejtben apró fekete foltocska látható. A nőstény sötétbarna, elülső szárnyán erős vörös behintéssel. Elülső szárnyain nincs, a hátsón halvány vörös szegélyszalag látszik. A szárnyak fonákja barnásszürke (a nőstény esetében sötétebb, melegebb árnyalattal), jól kirajzolódó számos fekete pettyel.

Az északi-középhegységi L. h. eurydice esetében a nőstény sötét barnásfekete, elülső szárnyain is látszik a halvány vörös szegélyszalag, a hátsókon pedig a szalagban a pontsor is.

Kevéssé változékony, alapszíne lehet világosabb.

Petéje kerek, fehér, felszíne gödörkés.

Hernyója zöld, sűrű, rövid szőrökkel; hátán sötét, oldalán sárga csíkkal.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Hasonlíthat hozzá az aranyos tűzlepke, a barna tűzlepke, a nagy tűzlepke, az ibolyás tűzlepke, a közönséges tűzlepke, vagy a kis tűzlepke.

Elterjedése[szerkesztés]

Eurázsiában honos a Pireneusoktól egészen a szibériai Amur vidékéig. Magyarországon két alfaj fordul elő: a L. h. sumadiensis a Nyugat-Dunántúlon (Őrségben), a L. h. eurydice az Északi-középhegységben (Mátra, Bükk, Zempléni-hegység, Aggteleki-karszt).

Életmódja[szerkesztés]

Sík- és dombvidéken lápréteken, mocsarakban, hegyvidéken patakok mentén, hűvös havasi kaszálókon fordul elő.

A L. h. sumadiensis-nek évente két (május-június és július-augusztus), a L. h. eurydice-nek egy (június-július) nemzedéke repül Magyarországon. A hímek magasabb fűszálak tetejéről őrzik territóriumukat, a nőstények kevésbé aktívak. Hernyója mezei sóska és juhsóska leveleivel táplálkozik. A kifejlett hernyó áttelel és tavasszal bebábozódik.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]