Hanga (község)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hanga (Hangu)
Közigazgatás
Ország Románia
Irányítószám617239
SIRUTA-kód122962
Népesség
Népesség1402 fő (2021. dec. 1.)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság500 m
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 06′ 27″, k. h. 26° 04′ 11″Koordináták: é. sz. 47° 06′ 27″, k. h. 26° 04′ 11″
Hanga weboldala
SablonWikidataSegítség

Hanga (Hangu) település Romániában, Neamț megyében, Békástól északra, a Békási-víztározó északi partja közelében.

Története[szerkesztés]

A Békási víztározó

Hangu (korábban Audi) falu Hangu neve történelmileg dokumentumokkal igazolt, területén Ștefan cel Mare uralkodása idején Hangu nevű kolostor állt.

A két világháború közötti időszakban Hangu falu fejlődése leállt a Békás gátja miatt, a falu lakosságának több mint 50%-át áttelepítették, a falu elvesztette számos fontos intézményét (bíróság és kórház), és az ipart képviselő fűrésztelepe is gyakorlatilag megszűnt, ma már nem létezik. A falu központjában álló templomot dinamittal robbantották fel. A templom romjai azonban máig láthatók, amikor csökken a tó vízszintje. A helyiek elhagyni kényszerültek a falut, a közeli Audiba költöztek, mely 1968-ban a Hangu nevet vette fel.

A falu nevét egy fennmaradt népmonda is magyarázza:

Az ördög és az úristen fogadott, hogy az ördög az embereket méltóképpen meg tudja-e büntetni. Az ördög kiszakított a Csalhó oldalából egy sziklát, amivel az Aranyos-Besztercét igyekezett elrekeszteni, így az embert özönvízzel elpusztítani. Igen ám, de ahogy a sziklával célja felé lebegett, megszólalt az első hajnali kakas. Tudvalévő, hogy az ördög uralma csak hajnalig tart, így a mi ördögünk le is ejtette a sziklát, amely Hanga (Hangu) földjére esett. A neve természetesen Ördög-szikla lett, és évszázadokig félelemben tartotta a határvidék babonás népét. (A történethez tartozik, hogy bár az ördögnek nem sikerült elzárnia a Besztercét, de korunkban az ember hatalmas völgyzárógátat épített, és létrehozta nem az özönvizet, hanem a Békási-víztározót.)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]