Hana jori mo naho

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hana jori mo naho
(花よりもなほ)
2006-os japán film

A szamuráj és Oszae
A szamuráj és Oszae
RendezőKoreeda Hirokazu
Műfajvígjáték-dráma
ForgatókönyvíróKoreeda Hirokazu
FőszerepbenOkada Dzsunicsi
Mijazava Rie
OperatőrJamazaki Jutaka
VágóKoreeda Hirokazu
Gyártás
Ország Japán
Nyelvjapán
Játékidő127 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2006
  • 2006. június 3. (Japán)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hana jori mo naho (japán írással 花よりもなほ) egy 2006-ban bemutatott japán film Koreeda Hirokazu rendezésében. Egy 18. századi, edói szegénynegyed lakóinak életét mutatja be, köztük egy szamurájét, akinek meg kellene bosszulnia apja halálát. A hagyományos szamurájfilmekkel ellentétben azonban nem a csatajelenetek és a hősies viselkedés a film fő témái, ehelyett egy olyan közösséget mutat be, ahol már értelmét kezdi veszíteni a szamurájok régi korban megszokott tudása.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet 1702-ben játszódik Edo egyik szegénynegyedében, ahova megérkezik egy Szózaemon (Szóza) nevű szamuráj, akinek célja, hogy vérbosszút álljon apja haláláért. Hogy megélhetését biztosítsa, írni és olvasni tanítja a helyi gyerekeket (és a felnőttek közül is azokat, akik hajlandók rá). Szóza eleinte nem találja, akit meg kellene ölnie, ráadásul ő maga sem túl ügyes kardforgató. Mindez egy olyan korban történik, amikor a szamurájok világa már leáldozóban van, ezért sokan gúnyolják őt.

Egy idő után kiderül, hogy ki volt apja gyilkosa: egy helybeli férfi, akinek fiatal felesége és gyermeke van. Szóza nem tudja rászánni magát, hogy megölje. Egy éjszaka egy bambuszerdőben találkoznak, ám ekkor sem használja ki az alkalmat, ehelyett megkéri, hogy írassa be hozzá a fiát, hogy megtaníthassa írni-olvasni. A háttérben Szóza klánja azonban várja a bosszút, ezért végül a körülötte lakókkal együtt, akikkel egészen összebarátkozott, azt a tervet hajtják végre, hogy magukat vérrel összekenve és egyik társukat halottnak álcázva eljátsszák, hogy Szóza megölte ellenségét.

A fő történet mellett fontos szerepet játszanak a filmben az apró jelenetek a helyiek mindennapi életéből és a köztük zajló, olykor humoros beszélgetések is.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

2007 Ázsiai filmdíj Legjobb színésznő Mijazava Rie Jelölés
2006 Nikkan Sports filmdíj Júdzsiró Isihara-díj Okada Dzsunicsi Elnyerte
2006 San Sebastián-i nemzetközi filmfesztivál Arany kagylóhéj Koreeda Hirokazu Jelölés

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2024. január 13.)
  2. A film az Ázsiafilm.hu-n, 2006. december 11. (Hozzáférés: 2015. november 22.)