Edo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Edo (江戸, szó szerint: az öböl kapuja, torkolat) a régi neve Japán fővárosának, Tokiónak.

A japán császár rezidenciája és Japán fővárosa Kiotó volt 1603-ig, amikor megalakult a Tokugava-sógunátus, és áthelyezte az államigazgatás központját Edóba. Attól a pillanattól kezdve Kiotó csupán papíron volt az ország fővárosa, a tényleges politikai hatalom központja Edo lett.

A 16. század végéig jelentéktelen, mocsaras halászfalut Tokugava Iejaszu megerődítette, majd 1603-ban sóguni székhelyévé tette. 1720-ra lakossága meghaladta az egymilliót, és a város különös, kétlaki jelleget kapott: itt fordult meg leggyakrabban s tartott városi házat (a Jamanotéban, az edói kastély környékén) a katonai arisztokrácia, vagyis a daimjók, de Oszakán kívül itt koncentrálódott az egyre népesebb polgárság (csónin) is (a sitamacsiban, a tengeröböl, a folyók és a Nihombasiból kiinduló utak mentén). Az állandó fejlesztés (a daimjók ez irányú megadóztatása) révén az egész ország motorjává vált, a munkalehetőségek, az egyre újabb iparágak (például a könyvkiadás) tömegével vonzották a vidékieket. Óriási lakosságával (meg aránytalanul nagy elitjével) Edo minden városnál meghatározóbb befolyást gyakorolt a modern kor előtti japán társadalomra.

Edót gyakran tizedelte tűzvész, többek között az 1657-ben feltehetően 100 000 áldozatot szedő Meireki no Taika. Az Edo-korszakban körülbelül százszor pusztított tűzvész, amit általában véletlen balesetek idéztek elő. A tűz sebesen terjedt a fából épült, faszénnel fűtött macsiják között. 1600 és 1945 között Edót, illetve Tokiót 25-50 évente sújtotta tűzvész, földrengés, cunami, vulkáni kitörés vagy háború.

1868-ban a sógunátus végével Meidzsi császár átkeresztelte a várost Tokiónak, keleti fővárosnak, és ide költöztette a rezidenciáját. Tokió ezzel nemcsak a politikai hatalom, hanem a papírforma szerint is fővárossá vált.

Panorámakép Edóról (Felice Beato fotója 1865-1866 körül)
Panorámakép Edóról (Felice Beato fotója 1865-1866 körül)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]