Kúki ningjó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kúki ningjó
(空気人形)
2009-es japán film

Az életre kelt baba rácsodálkozik a világ dolgaira
Az életre kelt baba rácsodálkozik a világ dolgaira
Rendező Koreeda Hirokazu
Producer Koreeda Hirokazu
Vezető producer Kazumi Kawashiro
Műfaj dráma
Forgatókönyvíró Koreeda Hirokazu
Főszerepben Pe Duna
Zene World's End Girlfriend
Operatőr Mark Lee Ping Bin
Vágó Koreeda Hirokazu
Gyártás
Ország Japán
Nyelv japán
Játékidő 125 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2009. május 14.
  • 2009. szeptember 26. (Japán)[2]
Bevétel 1 130 635 USD[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kúki ningjó (japán írással 空気人形, jelentése: levegőbaba) egy mangasorozaton alapuló,[3] 2009-ben bemutatott japán film Koreeda Hirokazu rendezésében. A történet középpontjában egy életre kelő guminő áll.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy Hideo nevű férfi egy olcsó szexuális segédeszközként beszerzett guminővel él együtt: öltözteti, kerekesszékben sétálni viszi, beszél hozzá, Nozominak nevezi, és rendszeresen „szeretkeznek” is. Egy nap a baba váratlanul életre kel: szíve keletkezik, mozogni és beszélni kezd, de teste továbbra is levegővel van felfújva, még igazi árnyéka sincs, a fények átderengenek rajta. Amikor Hideo látja, mozdulatlanná dermed, és úgy viselkedik, mintha nem kelt volna életre, ám amikor a férfi nincs otthon, felöltözik, kimegy a városba és ismerkedik a körülötte levő világgal.

Egyszer betéved egy videókölcsönzőbe, ahol beleszeret az egyik alkalmazottba, Dzsunicsibe. A lányt is felveszik dolgozónak, de nem túl ügyesen végzi a munkáját, semmilyen filmet nem ismer, amiről a vevők érdeklődnek. Sok jelenet csak arról szól, hogy megy a városban, szemlélődik, emberekkel beszél, és gondolkodik azon, milyen érzés csak egy játékszernek, valakinek a pótlékának lenni. Erről az őt egykor készítő emberrel is elbeszélget.

Egyszer munka közben valami hegyes tárgy véletlenül kilyukasztja a kezét, így a levegő elkezd belőle kiáramlani. Dzsunicsi észreveszi, megragasztja és a hasán található szelepen keresztül szájjal felfújja. Később kettejük között különös szexuális együttlétre kerül sor: a pár meztelenül fekszik egy ágyban, a fiú pedig hol leereszti a levegőt a babából, hol pedig felfújja. Ettől kimerülve hamarosan elalszik, de ekkor Nozomi, aki azt kezdi hinni, hogy a fiú is levegőbaba, ki akarja belőle ereszteni a levegőt, de nem talál rajta szelepet, ezért felvágja a hasát. A vérző Dzsunicsi hamarosan meghal, holttestét egy zsákba csomagolva a szemétbe helyezi, majd elkeseredésében saját magát is leereszti.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

2010 Ázsiai filmdíj Legjobb színésznő Pe Duna Jelölés
2009 Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál Arany Hugó a legjobb játékfilmnek Jelölés
2009 Cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard[5][6] Jelölés
2010 Fantáziafilm-fesztivál AQCC-díj Koreeda Hirokazu Elnyerte
2010 Japán Filmakadémia díja Legjobb színésznő Pe Duna Jelölés

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Air Doll. Boxofficemojo. (Hozzáférés: 2022. február 10.)
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. április 23.)
  3. El manga ‘Umimachi Diary’ inspira filme (spanyol nyelven). La Razón. (Hozzáférés: 2015. november 2.)
  4. 'Nobody Knows' Kore-eda Brings Air Doll to Cannes. Anime News Network, 2009. április 23. [2009. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 25.)
  5. Kuki Ningyo (Air Doll). festival-cannes.com. (Hozzáférés: 2009. május 24.)
  6. Shackleton, Liz: Ocean Films takes French rights to Kore-eda's Air Doll. Screen International, 2009. április 29. [2009. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 24.)